Коронавирусът се размножава най-лесно в устата. Слюнчените жлези, езикът и сливиците са най-"благоприятните" места за появата на фокус на вируса SARS-CoV-2 и последващото му разпространение. До това заключение стигна група американски учени. 

При кашлица или говорене рискът от предаване на COVID-19 от един човек на друг се увеличава. Авторите на изследването посочват необходимостта от носене на маски, тъй като това са средствата за защита, които най-ефективно предотвратяват разпространението на коронавирус. Загубата на вкус и продължителната сухота в устата са признаци на инфекция в организма..

Това е едно от първите изследвания, насочени към изучаване на размножаването на коронавирус в устата, тъй като повечето от изследователите до момента се фокусират върху проявите на инфекция в носа и белите дробове. 

В Русия вече са проведени почти 60 милиона лабораторни теста за коронавирус. Специалисти обясняват, че честотата на проверките на тялото пряко зависи от броя на контактите с потенциалните носители на болестта.

Ако има много от тях, тогава тестването трябва да се прави редовно, веднъж седмично.