След новините за "пациентът от Лондон", който влезе в ремисия от ХИВ-вирусът след трансплантация на костен мозък за лечение на левкимия, подобен случай е докладван от изследователи и при пациент в Германия. 

На конференцията за ретровируси и оппортунистични инфекции в Сиатъл бе обявен трети случай на човек, влязъл в ремисия от ХИВ-вирусът. Биопсиите от червата и лимфните възли на този човек, станал известен като "пациентът от Дюселдорф", не показват инфекциозен ХИВ-вирус след тримесечна пауза от антивирусните лекарства, казва Анемари Уенсинг от Университетския медицински център Утрехт в Холандия, който работи по този случай, цитират от Newscientist.

За първи път научихме, че лечението на ХИВ е възможно през 2007 г., когато пациент, известен първоначално като "пациентът от Берлин", е диагностициран с левкемия и ХИВ. Тимоти Рей Браун получил трансплантация на костен мозък, за да лекува своята левкемия, но след това лечение лекарите на Браун открили, че неговият СПИН също е излекуван.

Костният мозък съдържа стволови клетки, които в крайна сметка се диференцират в трите основни типа кръвни клетки: червени кръвни клетки, тромбоцити и критичните за имунната система бели кръвни клетки. Фактът, че Браун е имал левкемия и ХИВ, не е случаен. ХИВ-вирусът, който заразява белите кръвни клетки и в крайна сметка причинява СПИН, е свързан с развитието на рак на кръвта.

Въпреки многократните опити за възпроизвеждане на лечението, Браун е бил единственият човек, който е бил излекуван от ХИВ доскоро. Дванадесет години по-късно, "пациентът от Лондон" също бе излекуван от ХИВ-вирусът в резултат на подобна процедура.

От вчера се носят новините пък за трети, влязъл в ремисия от ХИВ-вирусът, станал известен като "пациентът от Дюселдорф".

Този пациент бил подложен на същия тип трансплантация на костен мозък, както другите двама пациенти. Сега, три месеца след като е спрял приема на антивирусни лекарства, той остава в ремисия.

Припомняме, че "Пациентът от Лондон", получава костен мозък от донор с мутация на CCR5 протеин като лечение на лимфома на Ходжкин. Той бил посъветван да преустанови приема на антивирусни лекарства, които държат вируса под контрол около година след това. Осемнайсет месеца по-късно ХИВ-вирусът го няма.

Остава един проблем

Трансплантациите на костен мозък не могат да се използват за хора с ХИВ-вирусът, които нямат рак, защото носят значителни рискове и се използват само като последна инстанция. Фактът, че подходът изглежда, че работи, би могъл да посочи пътя към други стратегии за лечение на ХИВ-вирусът, обаче.

Един от възможните методи е да се използва редактиране на гени, за да се стигне до мутацията на генът CCR5 в собствените имунни клетки на човека. Именно мутацията на CCR5 помага ХИВ-вирусът да бъде отблъснат от организма.

Превод и редакция: Trafficnews.bg