Лимонът е  хибридно цитрусово дърво. Плодовете се използват за кулинария , предимно под формата на сок, но и като нектар или лимонова кора. Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимонът се използва широко и при всякакви напитки от чайове и коктейли до сокове. 

Един от най-разпространените начини да се възползват от ползите на лимона е на сок. Лимоновият сок действа като храносмилателно и детоксикиращо средство. Помага при почистването на черния дроб, което води до по-добро здраве на храносмилането. Ползите от пиенето на  вода с лимон са много. Някои от тях са: 
  

  • Лимоните са полезни за мозъка Те са с високо съдържание на калий, което стимулира мозъчната и нервната функция. Само един лимон съдържа 80 милиграма от минерала. Той е важен и за основните функции на клетките и мускулите и поддържането на баланса на течностите в тялото Ви. 

  • Помага на храносмилането Пиенето на топла вода с лимон е  първото нещо сутрин. Може да помогне за промиването на храносмилателната система и рехидратирането на организма. 

  • Здравословно тегло Пиенето на лимонова вода помага за поддържане добър метаболизъм  

  • Полезна е за бременните жени Витамин С помага за образуването на костната тъкан на плода. Поради високото съдържание на калий, сместа от вода и лимон подпомага формирането на мозъчните клетки и клетките на нервната система на бебето

  • Помага за намаляване на болката и възпалението в ставите и коленете Лимонът е богат на витамини и минерали, като витамини С, А, В1, В6, магнезий, пектин, фолиева киселина, фосфор, калций и калий. Голямото количество калций и витамин С помагат за подобряване състоянието на костите и предотвратява заболявания, които са свързани с костите, като остеопороза, ревматоиден артрит.  

  • Детоксикира Той укрепва черния дроб, като осигурява енергия на чернодробните ензими, когато те са твърде разредени.    

  • Изчиства кожата на лицето Витамин С в топла лимонова вода помага за намаляване на бръчките и петна. Лимоновата вода пречиства токсините от кръвта, което помага да се поддържа и чиста кожата. В допълнение към пиенето му, лимоновата вода всъщност може да се прилага директно върху белези, за да помогне за намаляване на външния им вид.

Наред с очевидното си използване като ароматизатор, от дълго време лимонът се използва и за лекарствената си стойност. Богат източник на витамин С. Лимонът притежава огромни ползи за здравето, вариращи от антибактериалните и антивирусните му свойства до повишаване на имунитета. Един от най-разпространените начини да се възползват от ползите  на лимона, е на сок.