Защо по време на епидемията хората получават по-малко инфаркти? Д-р Джон Райт от Кралската болница на Брадфорд разглежда този въпрос.

Едно от интригуващите наблюдения по време на пандемията е забележимото намаляване на пациентите, които идват в болница с остри инфаркти или инсулти.  

Първоначалното ни притеснение беше, че хората се уплашиха да влязат, когато им се наложи - да страдат от симптомите си у дома, отколкото да рискуват да се заразят в болница. Това все още може да се окаже така, но инфарктите и инсултите са състояния, в който пациентите задължително търсят помощ.  

Може би забавянето на нашия неистов живот с принудителното ни блокиране и дори по-чистият въздух, който дишаме от намаляването на трафика, ни помагат да ни поддържат в по-добра форма? Нашият бавен живот може да ни създаде нови, по-здравословни навици и начин на живот.

При хората, които използват Fitbit tracker за здраве и фитнес в САЩ се наблюдава интересно явление.  

Пулсът е добър показател за здравето на сърцето - колкото по-ниска е сърдечната честота в покой, толкова по-добре - и Fitbit откри, че по време на блокиране средният сърдечен ритъм в покой е паднал.  

Освен това, докато броят на стъпките също е намалял, броят на активните минути всъщност е нараснал - хората са сменили рутинни процедури на бюро за повече мобилни процедури у дома.

Продължителността на съня също се е увеличила, когато хората си лягат по-рано от нормалното и спят по-дълго. Изглежда, че блокадата е оказала благоприятния за здравето ефект на добра почивка.

Проф. Джон Райт, лекар и епидемиолог, е ръководител на Брадфордския институт за здравни изследвания и ветеран от епидемии от холера, ХИВ и ебола в Субсахарска Африка. Той пише за BBC News и записва от отделенията на болницата за фронтовата линия на NHS Radio 4 на BBC Radio.



Проф. Алистър Хол, кардиолог и клиничен директор на Йоркшир и Хъмбър от Националния институт за здравни изследвания, казва, че все още не е виждал доказателства за това, че хората просто остават вкъщи след инфаркт. От друга страна, той вижда необичайно голям брой спортуващи.

 "Докато карам към болницата, виждам пътища, пълни с хора, които вървят пеша или карат колело. Дори цели семейства колоездачи.  Никога не съм виждал нещо подобно. Изглежда, че всеки има време като семейство да спортува, и те използваме тази възможност да излязат от домовете си, "казва той.

Той също така смята, че хората може да са по-активни през целия ден. Вместо да седят на бюро с часове и часове, те правят повече почивки, разхождат се или се качват нагоре и надолу по стълби, дори ако правят по-малко стъпки като цяло.

Но има още един възможен фактор в играта. Той смята, че хората си спомнят да си вземат лекарството.

И малко допълнително сън прави хората спокойни.  

„Сънят с добро качество е много изгоден по отношение на здравето и предполагам, че сега хората не стават много рано. Това е от полза не само за сърдечните заболявания, но и за имунната система, „което е наистина важно в момента на инфекциозна пандемия“.

Проф Хол обаче добавя нотка на предпазливост: „Сигурен съм, че има някаква лоша страна в това, която може да включва ядене на твърде много шоколад или пиене на много алкохол.“  

Но ако е така, изглежда, че ефектът все още не се регистрира. Може да стане по-видимо по-късно.