Епилепсията е най-честото неврологично заболяване в световен мащаб. Поне 50% от случаите са деца и юноши. Ако се лекуват правилно, 70% от хората с епилепсия могат да водят нормален и пълноценен живот. Това съобщиха от Сдружение „Асоциация на родители на деца с епилепсия" и Дружеството против епилепсия.

Двете организации припомнят, че по инициатива на Международното бюро за епилепсията (IBE) и Международната лига срещу епилепсията (ILAE), ежегодно всеки втори понеделник от месец февруари е посветен на хората с тази диагноза. Целта е да се повиши информираността и да се насърчат мерки за преодоляване на медицинските и социални проблеми, свързани с болестта, предаде clinica.bg.

По този повод в понеделник, 10 февруари, ще бъдат представени новостите в диагностиката и лечението на епилепсията в България и някои наболели проблеми. Организаторите от „Асоциация на родители на деца с епилепсия" и Дружеството против епилепсия са отбелязали част от тях.

Това са отсъствието на утвърдени и ефективни, но евтини лекарства; липсата повече от 10 години на нов антиконвулсант в България; невъзможното осигуряване на определени медицински изделия за хората с тежки и трудно лечими епилепсии, поради налична досега възможност за подпомагане само на деца до 18 години и други.