Здравният министър Асен Меджидиев и фирмата, доставчик на "въздушните линейки", подписаха договора за изпълнение на обществената поръчка за доставка на хеликоптери за спешна помощ.

Цената на хеликоптерите е 113 438 000 лева без ДДС, но по думите на Меджидиев, от италианската компания са се съгласили да намалят първоначално предложената от тях цена.

Здравният министър благодари на представителите на "Leonardo S.p.A" за жеста, както и за поетия ангажимент първият хеликоптер да пристигне в България на 15 декември 2023 г.

Асен Меджидиев и Андреа Мертето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A , си размениха и протоколите по подписания на 27 март договор и свързаната с него документация.

Започва процедура по изграждане на хангари за хеликоптерите, съобщи още министър Меджидиев и покани експертите от "Leonardo S.p.A" да споделят идеи за изграждане на хангарите в България по подобие на хангарите в Италия, пише dir.

Доставките на другите хеликоптери в България се предвижда да бъдат поетапно до 2026 г., като през следващата година се очакват още два хеликоптера, през 2025 г. - следващите два, а през 2026 г. - последният, шести хеликоптер.

Темата за купуването на медицински хеликоптери е повдигана вече при няколко български правителства, но досега въпросът остава нерешен. При всеки пореден инцидент, при който се наложи спасяване на труднодостъпни места или бърза евакуация от планината, дискусията избухва с нова сила.

Към момента България е единствената държава член на Европейския съюз, която не разполага с въздухоплавателни средства за извършване на медицински и специализирани операции и няма изградена национална система с координационен център за оказване на спешна медицинска помощ по въздух.