COVID картата на България става все по-зелена. Четири от петте региона вече са в Етап 1 от Националния оперативен план за справяне с пандемията. В жълто е оцветен единствено клъстерът, в който попадат Варна, Шумен, Търговище, Добрич, Разград и Силистра.

Заболеваемостта в цялата страна продължава да спада и на двуседмична база вече е 394.95 на 100 000 население. Най-висока остава във Варна , Бургас, Шумен, Силистра и София град. Най-ниска е в Благоевград – 89 на 100 000 души. под 250 на 100 000 са и заболелите в Пазарджик, Смолян, Кърджали, Сливен и Кюстендил.

В Пловдив заболеваемостта вече е 317 на 100 000 души. Новозаразените през изминалото денонощие са 133 души, с което потвърдените случаи от началото на пандемията стават 100 037.

Припомняме, че заради положителната тенденция за намаляване заболеваемостта в страната от днес отпадат още противоепидемични мерки. Посетителите на обекти с обществено значение не трябва да представят зелен сертификат. Засега той остава задължителен само за персонала. Планът предвижда след 20-и март изискването за зелен сертификат да отпадне и за работещите в обектите с обществено значение при запазване на благоприятната тенденция в развитието на епидемичната обстановка, свързана с COVID-19 в страната.

Също таса съгласно предложения от главния държавен здравен инспектор 3-стъпков план за деескалация на противоепидемичните мерки, от днес от списъка на държавите по цветови зони отпада „тъмночервената“ зона. Досега лицата от „тъмночервената“ зона се допускаха у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване.

Изискванията за лицата, пристигащи от „зелена“, „оранжева“ и „червена“ зона остават непроменени. Пристигащите лица се допускат при представяне на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване.