Човек получава повече вреда, отколкото полза от прясно изцедените плодови сокове. Редовната консумация на такава напитка - поради високото съдържание на „ течна захар“ в нея - износва панкреаса.

В резултат на това след пет до шест години любителят на сладкия сок вероятно ще бъде диагностициран със захарен диабет, предупреди докторът на медицинските науки, професор, диетолог Алексей Ковалков. Материалът за това бе публикуван в Instagram на лекаря.

Според професора, по отношение на захарите, плодовите сокове са по-вредни дори от Coca-Cola. Лекарят посъветва да се яде целият плод вместо сок. При умерени количества и при липса на противопоказания, един цял плод ще бъде само от полза. Сокът и самият плод, от който е направен, се усвояват по различни начини.

По-рано диетологът опроверга широко разпространеното мнение, че малко преди лягане можете да изпиете чаша мляко или кефир, без да навредите на фигурата си. Алексей Ковалков отбеляза, че инсулинът се отделя в млечните продукти. Следователно, както и зърнени култури, бавни въглехидрати и плодове, не трябва да се ядат преди лягане. По-късно можете да си позволите месо, риба или морски дарове (всичко това на малки порции), както и зеленчуци.