От 1-ви април официално хартиените рецепти ще останат в миналото, а техните електронни аналози влизат в сила, съобщи за TrafficNews пловдивски фармацевт. Аптекарите обаче се молят единствено за това да няма проблеми и хаос сред пациентите.  Дигиталните рецепти бяха въведени с цел да бъде ограничено безотговорното ползване и самолечение с антибиотици, които не са предписани с рецепта от специалист. Техният пробен период бе въведен през октомври миналата година, но работата на пациенти, лекари и фармацевти беше изключително затруднена. Хаосът се създаде по ред причини. От софтуерни такива, през необходимост от коригиране на терапията заради системния проблем с липсващи продукти, до липсата на подготовка от страна на лекари.

Именно затова здравните власти направиха пауза, през която да бъдат изгладени неточностите в иновацията. През този определен период личните лекари могат да избират как да предписват лечението на пациентите си- с електронна или хартиена рецепта.

Според пловдивския фармацевт обаче, в този период хората масово са предпочитали хартиените рецепти пред електронните. Той смята, че въвеждането на електронният метод, ще бъде по-добър вариант, за да може да бъде ограничена създадената резистентност на антибиотични лекарства. Именно тя води до по-трудното лечение на инфекции.

Електронните рецепти са един добър вариант да не се злоупотребява с продажбата на антибиотици. Много често антибиотици липсват и със седмици,  така този проблем ще намалее. Притесненията на пациентите започва да намалява и всички във фармацевтичния бранш се надяваме от 1-ви април да няма хаос по аптеките и проблемите да бъдат изчистени,”коментира още пловдивският фармацевт.

Още по темата:

Пловдивчани недоволстват от е-рецептите, създава се тотален хаосАнтибиотиците и лекарствата за диабет официално не се отпускат с хартиени рецепти