Никой от съсобствениците в МБАЛ "Парк Хоспитал" ЕООД няма връзка с лекарствения бранш и не участва в такива буферни фирми. Това заявиха пред TrafficNews от лечебното заведение в отговор на разразилия се скандал с онколекарства.  

Припомняме, че преди няколко дни управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев сигнализира за нецелесъобразно изразходване на средства от Касата, откакто със законови промени през 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове по Закона за обществените поръчки за лекарства. Така през 2019 г. частни лечебни заведения са купували медикамент, който се поема от Касата, на 7 пъти по-висока цена от частните и общински болници. Сред тези лечебни завадения са и две пловдивски - УМБАЛ „Пълмед” и МБАЛ „Парк Хоспитал”. Въпросният медикамент пък е Пеметрексед (лекарство за химиотерапия), което е заплащано на частните болници на цена от 1063 лева.

„През 2016 г., когато влезе в сила това решение на парламента, огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени търговци на едро, тоест, входът на болницата преминава винаги през търговеца, който е техен. И на практика цялата разлика от 700% в този случай влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на фирмата за търговия на едро. И кръгът е затворен”, коментира пред БиТиВи д-р Дечев.

TrafficNews изпрати въпроси до двете лечебни заведения. Вчера ви представихме отговора на УМБАЛ „Пълмед”.

Пловдивската УМБАЛ „Пълмед”: Твърдението, че болницата „източва касата", е спекулацияОбщият разход на армисарте за цялата 2019 г. е 21 флакона, при това потребление не е възможно да се постигнат ниски цени на доставка, посочват от болницата

Ето какво отговориха и от МБАЛ „Парк Хоспитал” без редакторска намеса:

- На каква цена НЗОК ви заплаща медикамента „Пеметрексед”?

- На 1063 лв.

- След като сте освободени от задължението да правите търгове по ЗОП за лекарствата, на какъв принцип избирате доставчика?

- На принципа, на който отговаря съответното лекарство и поне да са две фирми.

- Знаете ли, че същият медикамент се предлага от поне три фирми на драстично по-ниска цена и защо не работите с някоя от тях?

- Не

- Как ще коментирате твърденията на д-р Дечо Дечев, че собствениците на болниците са собственици и на фирмата за търговия на едно. И по този начин разликата от 7 пъти по-високата цена остава в МБАЛ „Парк Хоспитал”?

- Никой от съсобствениците в МБАЛ "Парк Хоспитал" ЕООД няма връзка с лекарствения бранш и не участва в такива буферни фирми.

- От коя фирма закупувате медикамента „Пеметрексед” и останалите онколекарства? Имат ли участие в тази фирма лица, свързани с ръководството на МБАЛ „Парк Хоспитал”?

- От две големи фармацевтични фирми и свързаните лица в МБАЛ "Парк Хоспитал" не участват в тези фирми.

- С кои други фирми за търговия на едро на лекарства и консумативи работите?

- С достатъчно много.

- Какъв процент от всички медикаменти закупувате от фирмата, която ви доставя „Пеметрексед”?

- Около 1/3 от лекарствата.

- Чувствате ли се отговорни, че, закупувайки по-скъпи лекарства, ощетявате Здравната каса и всички здравноосигурени българи? Смятате ли това за неморално

- Закупуваме лекарствата на цена 1063 лв. от двете фирми, с които работим и касата ни ги реинбурсира на 1063 лв. Чувстваме се отговорни само пред болните, които лекуваме. Колкото до морала - други трябва да питате!


С уважение:
Д-р Свилен Попов
Управител

Две пловдивски болници ощетявали Здравната каса със 7 пъти по-скъпи лекарстваПеметрексед е заплащан на двете здравни завадения на цена от 1063 лева