Две пловдивски болници ощетявали Здравната каса със 7 пъти по-скъпи лекарства. УМБАЛ „Пълмед” и МБАЛ „Парк Хоспитал” са сред частните лечебни заведения, на които НЗОК заплаща едно лекарство в пъти по-скъпо, отколкото същото в държавна и общинска. Това съобщи в предаването "Лице в лице" с Цветанка Ризова по БиТиВи управителят на здравноосигурителната институция д-р Дечо Дечев. Той обясни, че става въпрос за Пеметрексед (лекарство за химиотерапия), което е заплащано на двете здравни завадения на цена от 1063 лева.

Парадоксът е резултат от законови текстове на здравните власти, които Дечев определи като лобистки. Става въпрос за това, че според закона частните болници не трябва да правят обществени поръчки, включително за лекарства, които се плащат с вноски на здравноосигурените.

Д-р Дечев уточни, че в няколко случая през 2019 година Здравната каса е поставяна пред свършен факт и пример за това е обещанието на здравния министър Кирил Ананиев, че ще даде 50 млн. лв. на медицинските сестри от бюджета на държавата. Изведнъж обаче се установява, че това няма как да стане и средствата трябва да се осигурят от здравната каса. Резултатът от тази политика е, че се наказват работещите болници, а парадоксалното е, че предложенията в здравеопазването идват от хора, на които професионалният живот е минал в правене на бюджети, заяви още Дечев, визирайки здравния министър Кирил Ананиев.

Шефът на Здравната каса се оттегля, имало много нередностиНЗОК заплаща едно лекарство за частна болница на 7 пъти по-висока цена, каза Дечо Дечев