Млада пловдивчанка създаде първия у нас YouTube канал за фитнес и здравословно хранене за жени. 27-годишната Анелия Терзиева от години се занимава с вдигане на тежести и фитнес. Родом е от Пловдив, живее в София и вдъхновява жени от цяла България. Анелия е психолог по образование, работи в IT сферата, но успява да влезе и в ролята на влогърка. Дейност, която набира все по-голяма популярност у нас.

Фитнесът не е единственото, с което пловдивчанката се занимава в свободното си време.Преди две години Ани открива и любовта си към салсата, а преди месец участва и в най-големия салса фестивал в България, който се проведе под тепетата.

Анелия стратира YouTube канал, за да вдъхнови и образова младите жени в основите на храненето и фитнеса.  Споделя опита си и грешките, които е допуснала през годините. Една от тях е, че като тийнейджърка е наблягала на дълги изтощителни кардио тренировки и нискокалорични, рестриктивни диети, които имат малък до никакъв ефект в дългосрочен план. Единственото, до което води този подход, е физическо и психическо изтощение, а понякога и дори обратен ефект - забавяне на метаболизма и качване на повече килограми.  По-късно Анелия открива силовите тренировки и тотално променя тренировъчния и хранителния си подход.

“За да промените тялото си, да изградите мускулна маса и да намалите процента на подкожните си мазнини, е необходимо да тренирате с тежести, за да предизвикате физическа адаптация, както и да се храните достатъчно с правилното съотношение на макронутриенти. Не е важно просто да загубите тегло, а как ще изглеждате след като го загубите. Искате ли наистина да сте просто слаби, или искате и да сте със стегнато и тонизирано тяло, което има всички женски извивки?”, коментира фитнес влогърката.

Изключително важно за всяка тренираща жена е и количеството и качеството на храната, която приема.  За добрата балансирана диета е необходимо да хапваме белтъчини на всяко хранене, такива като месо, риба, яйца, млечни продукти, бавни въглехидрати - такива като зеленчуците, пълнозърнестите продукти, бобови, кафяв ориз и полезни мазнини - авокадо, маслини, ядки, семена, като се опитваме да избягваме захарите. Белтъчните, ще ви помогнат да се чувствате сити, за по-дълго време, бавните въглехидрати ще ви дават енергия, без да отлагате излишни мазнини, а умереното количество полезни мазнини, ще ви помогнат да бъдете здрави.

А най-важното за добрата форма е да бъдем активни. Не само с тренировки, но и като цяло в ежедневието си.

“Силовите тренировки, определено са най-добрия начин да стимулираме физиката на тялото си, но цялостната активност е това, което ни дели от добрата физическа форма. Ежедневни разходики, каране на колело, хобита като танци, волейбол, тенис. Бъдете активни всеки ден”, споделя Ани.

За финал влогърката коментира и силната връзка между психологията и спорта.

„Представяте ли си да има вълшебно хапче, което да ви кара да се чувствате по-позитивни, по-енергични, по-оптимистични и по-спокойни. Ами, ако ви кажа, че има? Силовите и редовната физическа активност влияят на физиката ни, но влияят още повече на психологията ни, като подобряват настроението ни и почти елиминират вредното влияние на стреса. Спорта е магическото хапче, което ще ви помогне да сте здрави, млади и щастливи максимално дълго”.

 Ето и едно от клипчетата на Анелия, което набира голяма популярност в социалната мрежа: