Всички искаме да се живеем здравословно, да изглеждаме добре, да започваме деня заредени с енергия, да се чувстваме пълноценни в работата и в семейството си. /И ако може да поотслабнем!/ Здравословното хранене е новата религия на 21 век. Интернет е пълен със съвети и рецепти за правилно хранене, известни фитнес гурута дават платени и безплатни съвети как да отслабнем, личният диетолог вече е необходим колкото и личния зъболекар.  Информацията ни залива от всички страни и ентусиазирани, от близкия понеделник решаваме, че ще спазваме избрания хранителен режим. Всичко изглежда лесно, докато не се наложи да застанем пред печката, за да  сготвим, нещо което според рецептата се прави за 10 минути, а на нас ни е необходим поне час. След третия ден, който караме на яйца,  пилешко и салата, вече мразим всички кокошки и имаме усещане, че започваме да кудкудякаме. Осъзнаваме, че не можем да отделим време за домашно приготвено фитнес меню и решаваме да пробваме  в ресторант. Още първата седмица обаче установяваме, че месечния ни бюджет няма да издържи. Няколко седмици по-късно киноата мухлясва в шкафа, чията е забутана в най- далечния ъгъл, а пакетът със замразено броколи го използваме, когато при тежък махмурлук искаме да си сложим нещо хладно на челото си.

През всички тези перипетии минава и пловдивчанинът Найден Кехайов, който като бивш професионален спортист е наясно с огромното значение на балансираното хранене, но като настоящ бизнесмен десетките задачи ежедневно го притискали и оставяли на заден план грижата за здравето и фигурата му.  „Всъщност в един момент осъзнах, че аз , приятелите ми, хората с които работя и се срещам, имаме един и същ проблем. Всеки от нас иска да се храни правилно и пълноценно, но не разполага с време, което да посвети на приготвянето на храната” разказа той пред TrafficNews.bg. Първата стъпка е да направи здравословно меню в собствения си ресторант „Аморе” , но осъзнава, че това изобщо не е достатъчно. „Ежедневието на активните хора е изключително натоварено и рядко някой може да отдели час и половина – два за обяд. В града трафикът е доста натоварен и да стигнеш до определено място понякога губиш цял час. От друга страна един пълноценен и ефективен режим предполага хранене през няколко часа. И така всеки от нас е изправен пред дилемата – да загуби време или озверял от глад да протегне ръка към най-  близкия джънк фут. Или още по-лошо – да гладува целия ден, залъгвайки се със солети и вечер да се натъпче с мазнини и въглехидрати под формата на някоя пица” разказва Кехайов.

Точно тогава към него се обръщат националите по джудо Янислав Герчев и Ивайло Иванов, които го молят да им приготви петстепенно меню, докато се готвят за поредното състезание.  „Тогава разбрах, че мога да правя това за много хора. Започнах да работя с известни диетолози,  лекари на професионални футболни клубове, най- добрите фитнес инструктори в Пловдив. С тяхна помощ изготвихме програмата Здравословно меню - Пловдив, което е най- добрата комбинация между въглехидрати, мазнини и протеини. Под мазнини визирам наситени и ненаситени. Менюто ни съдържа 42% въглехидрати, 28% мазнини, и 30 % протеин, което всъщност е най- добрия и здравословен баланс”, споделя бизнесменът.

Първите, които се възползват от менюто по време на експерименталния период, продължил близо половин  година, са близки и приятели на Найден Кехайов. Ето какво разказа той за програмата:

 - Какво съдържа вашето здравословно меню?

- Залагаме на изчистени меса като филета – пуешко , пилешко, телешко месо с гарантиран произход, въглехидратите ги набавяме от плодове и зеленчуци, зърнени култури – киноа, елда, черен ориз, пълнозърнест ориз, броколи, бамя , аспержи , моркови. Освен това в някои от дните има включени например какаови зърна, нектар от агаве, конопено семе. Ястията са балансирани като състав и много вкусни.

 - Как се става част от програмата „Здравословно меню”? За какви хора е подходящо тя?

 - Различните хора преследват различни цели. Някои искат да отслабнат, други да качат мускулна маса, а трети просто да се хранят балансирано, без да им се налага затова да прекарват часове в кухнята. Преди да се включи, всеки един наш клиент попълва анкета с няколко въпроса – възраст, тегло ръст, физическа активност, спортува ли, прави ли кардио тренировки, има ли алергии към определени храни. Също така трябва да посочи каква цел си е поставил.  От там ние изчисляваме броят калории, които са необходими,  за да можем да направим индивидуален режим за всеки, в зависимост от целите, които той си е поставил. Ако, естествено те са реалистични. Изготвянето на режима е безплатно, доставката на храната също е безплатно.

 - Какви са вариантите, които предлага програмата?

 - След като попълни анкетата, клиентът си избира пакет- 4,5 или 6- дневен.  Анализът показва, че резултати могат да се очакват, ако човек спазва режима минимум 4 пъти в седмицата. Най- добри са резултатите при 6- дневните пакети. В зависимост от калориите дневният пакет е с 4 или 5 – степенно меню. За жените е подходящо 4 - степенното, за мъжете - 5- степенно меню.  Всеки ден в определен час храната се доставя на посочения адрес в диапазона от 11 до 13 часа. В края на всяка седмица на фейсбук страницата ни Здравословно меню - Пловдив, ще бъде публикувано цялото седмично меню. 

 - Каква е цената, която клиентът плаща?

 - Цените започват от 16 и стигат до 28 лева на ден. Ще има и месечни пакети, които ще пуснем с отстъпка. Цената е калкулирана на база използваните продукти, които са от най- висок клас. Поръчка на 4 или 5 отделни ястия в ресторант би струвало поне три пъти по-скъпо.

 - Какви хора проявяват интерес към Здравословното меню?

 - Макар, че доскоро само тествахме програмата, вече има доста голям интерес към нея . На първо място от професионални спортисти, за които храната е един от основните фактори. От миналата седмица храним петима от футболистите на локомотив Пловдив. Имаме много запитвания от жени, тъй като дамите държат не само на фигурата си, но и на това да се хранят пълноценно и максимално здравословно. Интерес има и от хора, които работят в офиси, които не са активни и не им остава много време за спорт. Надявам се да стигнем до повече хора, които искат да се грижат за себе си.

 - Вие самите ще следите ли резултатите на клиентите от програмата?

 - Задължително. Настояваме са обратна връзка, тъй като метаболизмът на всеки човек е различен. В зависимост от резултатите, ще правим промени в индивидуалните режими. Освен това съветваме хората, които се хранят по този начин да пият много вода . При мъжете количеството е 3- 3,5 л , а жените поне 2-2,5 литра вода на ден. Защото след като 30 % от калориите са от протеин, трябва да се приема много вода, за да не се натоварват бъбреците.  Знаем, че всеки човек е различен и когато говорим за здраве и хранене, това важи с пълна сила.  Но първите резултати вече са налице.

 - Задължително ли е това хранене да се комбинира със спорт?

 - Това индивидуален избор на всеки. Спортът е важен, но в случая не е задължителен.

 - Благодаря ви, успех на програмата!