Първи случаи на заболял от ку-треска за тази година регистрираха в Пловдивска област. За това информираха от Националния център по обществено здраве и анализи. Пловдивчанинът се е разболял в периода от 27 януари до 2 февруари и е бил настанен за лечение в Инфекциозна клиника.

Ку-треската е остро инфекциозно заболяване. Протича с грипоподобни симптоми. Най-характерният симптом е повишаването на температурата до 40 и повече градуса. Фебрилното състояние се задържа 1 до 3 и повече седмици. Болните се оплакват от втрисане, главоболие, болки в мускулите и ставите, скованост. При прегледа на пацинтите се установява зачервено лице, зачервено гърло, обложен език, увеличен черен дроб и слезка. Грипоподобната форма преминава за 2 до 4 седмици. Често от заболяването се засягат белите дробове и се развива пневмония.

Причинител е Coxiella burnetii – много устойчив във външната среда бактерий. В природата източник на заразата са различни диви бозайници и птици, а сред домашните животни - предимно овце и кози. Заразяването на човека може да стане и при консумация на сурово мляко, вдишване на прах, заразен с бактерията причинител, обработка на вълна и кожи от болни животни, както и при обслужване на болни животни. Инкубационният период варира от 3 до 30 дни. 

Ветеринарните лекари призовават хората, които отглеждат животни, да ползват защитно облекло, маски и ръкавици, както и да правят текуща дезинфекция на оборите, кошарите и другите обслужващи помещения. Всички, които не са изложени професионално на риск от заразяване, трябва да избягват консумацията на непастьоризирано мляко и млечни продукти, както и контакт с необработена вълна, кожи и други продукти от животински произход.