Плажни кремове, лосиони, млека и спрейове против изгаряния са натъпкани с химически вещества от почти цялата Менделеева таблица. Едни от съставките в мазилата удрят по нивото на женските полови хормони, обелват и състаряват кожата, дори докарва лишеи.

Става въпрос за химическото съединение оксибензон. Използва се като слънцезащитна съставка, но увеличава естрогените и създава редица проблеми при дамите, коментира водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров. Често пъти пораженията от него са толкова силни, че се налага болнично лечение, допълни той, цитиран от Монитор. Особено опасно е за бременните и децата, довежда до тежки алергични реакции. Единадесет случая на тежки алергични реакции в комбинация с изгаряния е лекувал проф. Александров.

Продуктите с оксибензон са много вредни и за жени, употребяващи контрацептивни средства. Дори и под чадър, за кратко време се получава тежко изявена слънчева алергия с изгаряния. Такъв е ефектът и когато жената е в менструация. Тогава нивото на естрогените е по-високо от обичайното, химичното съединение ги покачва още повече и пораженията по кожата са налице, поясни лекарят. Освен това продуктите с тази съставка се измиват лесно от морската вода, посочи той като още една причина за недобрата защита от слънчевите лъчи.

Въпреки тези опасности се оказва, че фирмите производителки не посочват върху опаковките опасността от токсичния ефект.