С възрастта естественото производство на колаген намалява – по данни след 25-годишна възраст намалява с 1,5% на година. 

След 40 г. колагенът се изчерпва с по-бързи темпове от тези на производството му, а над 60 г. повече от половината  колаген е напълно изчерпан.

Този процес се ускорява при хормонален дисбаланс, поради неправилно хранене, в което има твърде много рафинирани храни, трансмазнини, захари и т.н., при дехидратация, стрес, при твърде често излагане на слънце или дефицит на витамин С например. 

Негативите не са много, но са ключови за това да изглеждаме и да се чувстваме добре. Колагенът се грижи за еластичността на кожата, прави я да изглежда по-млада, по-хидратирана, по-гладка.

С какво можем да компенсираме загубата на колаген?

Като за начало с прием на колаген – така подаваме в чист вид това, което ни липсва. Той помага също за здравето на храносмилателната система, като медицинско изследване свързва приема му с двойно ускоряване на процеса на възстановяване при язви. И не на последно място, колагенът е вид протеин, а високопротеиновите диети са перфектни за редукция на теглото, или с други думи – помага ни и да отслабваме. Важно е също да обърнем внимание на факторите, които влияят на производството му, като да пием повече вода, и да се храним по-балансирано.

Може ли тялото да бъде провокирано да произвежда повече колаген чрез избора на храна?

Да, може. Навремето предците ни са си набавяли колаген чрез приема на костни бульони, затова и в детските ни години пилешката супа се водеше „лечебна“. Извън бульоните, ключов елемент за подпомагане производството на собствен колаген е витамин С. Медицинско изследване доказва, че когато започнем да приемаме колаген с витамин С, производството му в организма също се увеличава. Витамин С е активен вътре в клетката, като помага за производството на проколаген – молекулата предшественик на колагена, пише списание Ева.

Необходимо ли е да приемаме добавки?

Аз лично го правя. Това е въпрос на избор, но според редица експерти живеем във времена, в които е невъзможно да си набавим всичко необходимо само чрез храната, защото съставът на ценни вещества в нея е намалял 5 пъти за последните 50 години. Нашите предци са яли годишно средно 250 различни растения, расли в плодородна почва. Животните, чието месо са използвали, също са се хранили с тези растения. Ако си мислим, че днес можем да дублираме огромното количество витамини, минерали и други ценни вещества, хранейки се само с 20 вида, пък били те и био зеленчуци и плодове, просто няма как да стане.

Различават ли се колагеновите добавки една от друга?

Колагенът в хранителните добавки за момента е изцяло с натурален произход, но вече се работи усилено и по производството на синтетичен. Натуралният е с животински произход – телешки или рибен – и в добрите формули е хидролизиран за максимално усвояване.

От каква възраст трябва да приемаме колаген и по колко?

След 30–35 г. е добре да се включи и колаген във всекидневието, за да се запази еластичността на кожата. Все пак е по-лесно да поддържаме това, което имаме, отколкото по-късно да се опитваме да възстановяваме.

Какъв ефект и за колко време можем да очакваме?

Според медицински изследвания може да се очаква ефект от всекидневния прием на колаген още на 8-ата седмица, а след 12-ата ефектът е още по-видим. Аз приемам колаген от почти 2 години и мога да потвърдя, че състоянието на кожата ми е по-добро от когато и да било. Фините линии около очите са изгладени и имам визуално подобрение дори при дълбоките бръчки по челото и в края на очите. По отношение на храносмилателната система също има подобрение – изчезнаха симптомите за хранителни непоносимости.