Експертите твърдят, че ваксината срещу Covid-19 на Пфайзер работи срещу мутиралите щамове в Обединеното кралство и Южна Африка.

Сър Джереми Фарар, член на правителствената научно-консултативна група за спешни случаи (Sage), заяви, че трябва да се избягва национализмът на ваксините и че трябва да се пускат проби в целия свят.

Това се случва, след като Pfizer обяви, че разлики, открити при тестовете на южноафриканските и британските мурации, могат да доведат до неуспех.

Изследванията показват, че ваксината показва по-малко от двукратно намаляване на производството на антитела.

Това предполага, че ваксината - доказана като 95% ефективна в клиничните изпитвания - би загубила само малко количество ефективност и би могла успешно да неутрализира вируса във всичките му мутации.

Но работата на Pfizer е само предварителна, публикувана на сървърния сайт без преглед от други учени. Изследването е проведено върху кръвна проба, взета от хора, преминали ваксинация. Pfizer тества кръвта срещу някои мутации, открити върху вируса, а не срещу самия вирус.

Те разглеждат три мутации - N501Y (както във Великобритания, така и в южноафриканския вариант), заличаване 69/70 (Великобритания) и E484K (Южна Африка). Най-тревожната мутация е E484K, тъй като е известно, че трудно се влияе от антитела. Това е първият сигнал от Pfizer, че тяхната ваксина има известна защита срещу E484K, което също е в новите бразилски варианти.

Но всички щамове имат десетки мутации и затова констатациите от Pfizer са ограничени на този етап. Понастоящем учените разработват вирус с пълния набор от южноафрикански мутации и очакват да имат резултати от това след около две седмици, според Пей-Йонг Ши, автор на изследването.