През есента тялото ни се нуждае от витамини, за да поддържа имунитета и здравето на кожата, косата и ноктите.

Ето петте най-полезни храни ...

Цвекло

Съдържа витамини С, В, РР и Е, както и голямо количество желязо, магнезий, фосфор и други микроелементи. Можете да мариновате цвеклото, да го изпържите, да го добавите към салати или да ги консумирате под формата на изцеден сок.

Червена боровинка

Много хора обичат червените боровинки заради киселия им вкус, но малцина знаят, че това зрънце може да се запази свежо повече от година, ако го поставите във вода в затворен съд. От него можете да правите плодови напитки, сосове за ястия и други подобни.

Тиква

Сигурно знаете, че тиквата е здравословен сезонен зеленчук. Тиквата може да се пече, да се яде прясна, да се добавя към салата, да се пасира за крем супа или да се направи вкусна баница. Тиквата се бори с отоците и премахва излишната течност от тялото и е полезна за черния дроб и стомашно-чревния тракт.

Нар

Съдържа голямо количество витамин С, фолиева киселина и антиоксиданти, което е особено важно през студения сезон. От него могат да се приготвят витаминни сокове, а семената от нар могат да се добавят към салати или да се ядат пресни самостоятелно.

Цитруси

Късната есен и зимата са сезонът на узряване на цитрусовите плодове. Това са портокали, мандарини и разбира се, грейпфрут. Всички те съдържат огромно количество витамин С, който ни помага да останем здрави през студения период, така че през зимата не можем да си представим живота без цитрусови плодове. Те могат да се консумират пресни или изцедени или да се добавят към салати за необичаен вкус.