Петима българи са приети в болница след ухапване от кърлеж през изминалата седмица. Единият от тях е бил с лаймска болест, а останалите четирима – с марсилска треска. Общо от началото на годината у нас са регистрирани 32 случая на лаймска болест и 6 на марсилска треска, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Това е с около 40% по-малко спрямо миналата година. Лекарите обаче предупреждават, че все още има много кърлежи и трябва да бъдем внимателни, ако излизаме сред природата.

Съветът е при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. След престой навън пък е добре да се огледа тялото за кърлежи. 

При ухапване от кърлеж задължително да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека.

Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и да се отстрани цялото  му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове, казват специалистите.