Всички знаем, че хладилникът ни трябва да е пълен със здравословни храни. Старателно приготвяме храната в неделя, за да имаме за седмицата, а да не стигаме до вендинг автомата за вафли и сладкиши. Ако все пак понякога посягаме към пакетираната храна, старателно четем всичко, написано на етикета. Но знаете ли, че не е задължително това да е първото нещо, което трябва да гледате? Да, точно така.

Преди да потърсите протеина, фибрите, захарта, мазнините и калориите, има още няколко важни неща, които трябва научите от този (в идеалния случай кратък) списък - и да ги съотнесете към хранителните факти. Какво ще научите от етикета?

1. Ще видите от какво „наистина“ е направена вашата храна

Красивата картинка (плод) или здравословно описание (направено с цели зърна!) на предната част на опаковката може да предложи цялостна информация, но това, което разказва за съдържанието, е списъкът с продуктите. Той не само ще ви каже от какво се състои храната, но също така може да ви даде насоки за това каква част от определена съставка присъства в нея.

"Съставките са изброени по тегло, като първите три до пет съставки обикновено са 80% от продукта", казва Али Милър, автор на книги за здравословно хранене.

Ако забележите чисти, минимално обработени съставки - цели храни, като плодове или ядки - в началото на списъка, знайте, че тези съставки са по-голямата част от храната. Но и обратното е вярно. Ако първите няколко съставки в списъка са неща, като захар или рафинирано брашно, то вие ядете най-вече захар и рафинирано брашно. Всъщност списъкът на съставките е много по-добър индикатор за това колко е добавената захар е в това, което ядете, тъй като в грамовете, изброени с хранителните факти, съдържат всички видове захар, включително тези, които естествено се срещат в плодовете, зеленчуците и млечните продукти.

2. Ще мислите извън броя калории

Етикетът за хранителните стойности е бърз начин да ви помогне да оцените храната на база пропуск/неуспех. Ако тя отговаря на вашите нужди за неща, като калории, протеини, фибри или мазнини, тя е добра за вас. Но това не ви казва дали вашата храна всъщност е полезна, поносима или вредна. Само защото една храна има определен брой калории или макроелементи в грам, не означава автоматично, че ще ви даде най-доброто за парите. Филийка бял хляб и филийка пълнозърнест хляб имат по 100 калории, но ако първият ще накара кръвната ви захар бързо да скочи, то другият е съставен от пълнозърнести храни, които предлагат хранителни вещества, като фибри и витамини от групата В. И това е интересно:За колко време организмът преработва храната? - четете на най-полезния здравен сайт zdrave.to.

3. Ще можете да определите съставките, които искате да избягвате

Ако има нещо конкретно, което искате да отстраните, поглед към списъка със съставки е най-добрият и понякога единственият начин да го направите. Разбира се, има етикети, които могат да ви кажат дали дадена храна е без глутен или ГМО. И докато те са важни, не можете да разчитате на проверките за всяка отделна съставка. В края на краищата, няма 100% гаранция, че храната не съдържа ягоди или кориандър. Проверката на съставките може да ви помогне да избегнете тези, които не харесвате или към които имате непоносимост. Но също така е важно да се избягват тези, които са направо опасни, като трансмазнините. Засега единственият начин да разберете със сигурност дали вашата храна наистина е без трансмазнини е да проверите списъка на съставките за хидрогенирани или частично хидрогенирани мазнини.

4. Ще разберете дали храната е минимално обработена

Терминът "естествен" не е законово регулиран. Така че, ако търсите пакетирана храна, направена със съставки, които идват от природата, списъкът с продуктите е мястото, където трябва да проверите. Намирате обаче куп непознати, трудно обясними съставки? Това може да е знак, че въпросната храна е силно обработена (такива са мононатриев глутамат и бутилиран хидроксианизол). Гледайте за истинските храни, които бихте могли да си купите самостоятелно. Имайте предвид, че сега има много изкуствени съставки, които са по-близо до естественото им състояние. Разбира се, има и изключения. Някои съставки, които звучат химически - като аскорбинова киселина (което всъщност е витамин С), са напълно безопасни, затова е важно да направите ваше проучване.

Източник: Profit.bg