Пациентски организации се обявиха открито срещу идеята на Български лекарски съюз (БЛС) да се заплаща потребителска такса от 1 лев за децата при преглед от лекар. В открита позиция към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев те настояват още и за пълно отпадне на потребителската такса за всички пациенти (деца и възрастни) при посещение при общопрактикуващия лекар.

Според Пациентски организации „Заедно с теб“ идеята на съсловната организация създадава напрежение и тревога у пациентите и предизвика вълна от негативни мнения на родители в социалните мрежи. А сред основния им довод за искането за отпадане на таксите при посещение на общопрактикуващ лекар е увеличения бюджет на джипитата, съобщи puls.bg.

„Тъй като с подписването на Национален рамков договор (НРД), бюджетът за общопрактикуващите лекари ще бъде увеличен с 19 милиона лева, в това число и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не), това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите.

Категорично против сме потребителската такса за децата, тъй като това ще застраши здравето им. Такава такса е трудна заплащане за голяма част от родителите на боледуващите деца с ниски доходи. Приоритети на държавата са детското здравеопазване и справянето с демографския проблем и очакваме да има реални действия в тази посока, а не затруднения за родителите.

Наше проучване показа, че такава потребителска такса не се заплаща в редица европейски страни. И последно, но не на последно място, ние пациентите, не сме съгласни на наш гръб да се стоварват изискванията на неудовлетворените от системата. Такива са възможностите на държавата ни“, е записано в писмото на „Заедно с теб“.

В последните дни от Лекарския съюз поискаха още да отпадне и задължението на семейните медици да са на разположение денонощно. Мотивът им е, че личните лекари не могат да са полезни извън кабинета си, а у нас има достатъчно добре развита спешна помощ, която да поеме пациентите в извънработно време и почивните дни.