С навлизане в зимния период зачестяват съобщенията за различни вирусни заболявания в Европа. Докато скандинавските държави се борят с увеличаващи се случаи на пневмония при деца, подобни на тези в Китай, Великобритания регистрира първи случай на нов свински грип при човек. 

Става въпрос за нов щам на свински грип, който до момента е циркулирал само сред популации от прасета в Обединеното кралство. Той е открит при рутинен скрининг на страдащ от респираторно заболяване пациент, направен от личния му лекар.

Другото необичайно нещо в този случай, заради което и британските здравни власти започнаха задълбочена проверка, е, че въпросният пациент не е имал контакт с животни, от които да се е заразил. Което буди подозрение, че този нов щам може вече да циркулира и сред жителите на Острова.

В света са известни само около 50 заразявания на хора с него, като няма данни болният в Англия по някакъв начин да е свързан с тях. Съобщено бе, че инфекциозното заболяване при него е протекло леко и той се е възстановил напълно.

Британската агенция за здравна сигурност обаче призова хората с грипоподобни симптоми да избягват контакт с други, особено с такива в напреднала възраст или с отслабена имунна система заради други здравословни проблеми.

Известно е, че свинският грип се предава по-трудно от коронавируса и при него смъртността е по-малка. Повечето от симптомите му са същите като при сезонния грип – висока температура, отпадналост, болки в тялото, но често се развива и пневмония около втория-третия ден от разболяването.

През 2009 г. имаше епидемия от свински грип, която доведе до смъртта на 284 000 души по света. Британските здравни власти предупредиха тази седмица и за бързото разпространение на норовирус, който причинява тежко повръщане и диария. Всеки ден в английските болници постъпвали около 350 души с такива симптоми, което е три пъти повече в сравнение с миналата година.

Д-р Аспарух Илиев обаче коментира, че засега няма данни този щам да се предава от човек на човек. 

"Информацията за нов вариант на свинския грип във Великобритания не е притеснителна и не трябва да ни тревожи особено много. На Острова има една практична система на проследяване на възникване на всякакви инфекции. И това, че те толкова бързо са установил, че става дума за нов вирус е наистина чудесно. Така трябва да функционира всяка здравна система. През 2009 година имахме една малка пандемия на свински вирус. Тогава обаче не ставаше дума за чистия вирус, а за хибридна форма", заяви Илиев за Нова.

По думите му интересното в случая в Англия сега е, че става дума за чист свински вирус, от който от средата на 20-и век до момента са се заразили едва 50 души. "Той се предава от свине на хора, но засега не е предаван от човек на човек. И тук въпросът е, дали не става дума за мутация, която е преминала от човек на човек, което би било нетипичноза чистият свински вирус", посочи той. 

Според доктор Илиев няма нищо притеснително от единични случаи с оглед на факта, че много наши сънародници ще се завърнат от Великобритания за празниците. "Единични случаи по никакъв начин не представляват проблем. Великобритания ги проследява отлично. Протичането не е било тежко. Аз не бих се притеснявал и бих призовал също и зрителите да не се тревожат. Ако имахме огнище в Великобритания, да речем група хора, които са се заразили и то един от друг, тогава вече би било притеснително. Единични случаи, никой не знае как е станало заразяването. Възможно е да е станало от контакт със заразени материали от животното, допълни доктор Илиев.