Заради увеличаващата се циркулация на вариант Делта на новия коронавирус в ЕС, Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчват всички, които могат да се ваксинират, да го направят навреме.

Пълната имунизация с която и да е от ваксините, одобрени в ЕС, осигурява високо ниво на защита срещу тежко боледуване и смърт, причинени от вируса SARS-CoV-2, включително и вариантите като Делта, съобщи Европейският център за контрол и превенция на заболяванията.

Най-високо ниво на защита се постига, след като е изминало достатъчно време (седем до четиринайсет дена) след втората доза. Ваксинацията е важна също за защитаване на най-уязвимите, за намаляване на разпространението на вируса и предотвратяване на появата на нови обезпокоителни варианти.

Случаите на заразяване на имунизирани хора не означават, че ваксините не действат. Няма ваксина, която да е 100 процента ефикасна. Когато човек се зарази обаче, ваксините могат да предотвратят тежко боледуване. Европейската агенция по лекарствата и Европейският център за контрол и превенция на заболяванията препоръчват пълна ваксинация на всички хора, на които това е разрешено. Докато повече хора бъдат ваксинирани и SARS-CoV-2 още се разпространява, всички трябва да спазват националните разпоредби - да носят маски, да стоят на дистанция, дори напълно ваксинираните.