Случай на Лаймска борелиоза е открит у нас в първата седмица на тази година. Това става ясно от справката на Здравното министерство. В България болестта се предава предимно от кърлежи, които по това време на годината не са активни.

Освен кърлежите други преносители са бълхите, някои видове комари и мухи.

Ранните симптоми са грипоподобни и могат а бъдат сбъркани и с коронавирус. Те включват висока температура, втрисане, главоболие, отпадналост, мускулни и ставни болки, увеличени лимфни възли. Кожният обрив е най-характерната проява на заболяването. Открива се в 80 % от болните от Лаймска болест. На мястото на ухапване от кърлежа се появява малко, червено петно, около което се оформя зачервена зона. Централната част избледнява, а периферната се разширява, като обрива може да достигне размери до 30 cm и повече. Обривът не боли и не сърби, задържа се 2 до 4 седмици, след което спонтанно изчезва.

Ако не се лекува, заболяването може да засегне нервната система, сърцето и големите стави.

От данните на Здравното министерство се вижда също, че нарастват и случаите на Остри заразни заболявания. За периода 4-10 януари те са 7 437 срещу 5 948 за предходната седмица. От тях 1 818 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 909 случая за предходната седмица.

Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната е 47,98 на 10 000 души срещу 23,99 на 10 000 души за предходната седмица.