Един от най-честите симптоми на приближаващ сърдечен удар е болка в гърдите. Признаците на животозастрашаващо състояние могат да варират в зависимост от пола на пациента. Това бе потвърдено от ново проучване на Глобалния здравен институт в Оксфордския университет.

По-специално при жените острият коронарен синдром (ACS), който е общ термин за стенокардия и сърдечен удар, може да се прояви с умора, гадене, задух, болка в между раменните лопатки, болка в шията.

Тези симптоми често се наричат ​​„нетипични“, тъй като са изключително редки при мъжете, обясниха експертите.

„Междувременно това разделяне провокира забавяне на навременното предписване на необходимото лечение на пациента. Уведомявайки лекарите и пациентите за различията между половете в клиничната картина с ACS, ние се надяваме на по-навременния подход към лечението на пациентите. В последното проучване беше анализирано състоянието на пациентите с потвърден ACS. Трябва да се извърши по-нататъшна работа сред пациенти със съмнение за ACS - това ще помогне на лекарите бързо да идентифицират опасното заболяване на по-ранен етап “, коментират експерти.