Африканска мутация в британския вариант на COVID-19 е открита у нас. Това става ясно от последните данни на Националния център по заразни и паразитни болести.

Мутацията е доказана при клинична проба на жена между 70 и 80 години от Габрово чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Тя е потвърдена с първи лабораторен тест в началото на май. Жената е приета в болница без необходимост от дихателна реанимация и интензивно лечение, а след седмица е изписана. Няма данни да е пътувала в чужбина.

Според специалистите това е „мутация от особено значение". Носи името  E484K. Установена е в британски вирусен вариант B.1.1.7, означен като Variant of Concern 21FEB-02 или известен още като (B.1.1.7+E484K).

Впоследствие в периода 27 май-10 юни специалистите от Националния център по заразни и паразитни болести са анализирали чрез целогеномно секвениране 34 кличнични проби за COVID-19 от различни региони на страната. Всички те принадлежат към британския вариант.

Специалистите успокояват, че африканският вариант на коронавируса не е по-опасен или по-заразен от британския. Африканска мутация бе установена в съседни държави, сред които и Гърция, още в началото на тази година.