Чували сте, че човек се нуждае от около 8 часа сън през нощта, за да е продуктивен през деня. Някои от най-успешните хора на света обаче се хвалят, че спят не повече от 4-5 часа. 

Доналд Тръмп казва, че спи не повече от 4-5 часа нощем, същото твърди и Мариса Мейър. От друга страна Тим Кук и Бил Гейтс никога не спят по-малко от 7-8 часа.

Това не значи, че сънят няма никакво значение за успеха или неуспеха. По-важното в случая е управлението на времето за сън.
Не всички хора се нуждаят от еднакво време, за да си отпочинат. Счита се, че около 5% от населението на света няма нужда от повече от 4 часа, за да се наспи. Тези редки хора си лягат късно, стават рано и са напълно ефективни през деня.
На повечето от нас са им необходими 7-8 часа пълноценен сън, за да сме продуктивни. Има и хора, които трябва да спят и по 10. Това не е въпрос на дисциплина или на мързел, а само на физиология.

И както можете да се сетите, хората, които спят по-малко, имат повече време, за да свършат задълженията си. Това обаче не трябва да обезкуражава “поспаланковците”, а да ги насърчава да бъдат по-организирани и експедитивни.

Да говорим за спането в часове може да е вредно. Това, което е 6 часа сън за един, не е същото за друг. И ако опитате да намалите времето, в което спите, може и да успеете да осигурите няколко допълни часа, но ще сте недоспали, раздразнителни и ще се концентрирате трудно. В крайна сметка ще свършите по-малко работа, отколкото ако бяхте поспали два часа повече.

Колкото до твърде много сън, това е по-трудно да се случи, защото когато тялото си почине, съзнанието се събужда. Причината много хора да чувстват, че пропиляват твърде много време в леглото, е точно това – остават в леглото повече, отколкото е необходимо.
Има много техники, които могат да ви помогнат да се събуждате по-бързо и лесно. И като най-важно от всичко се посочва това да се научите да лягате и да ставате по едно и също време. Така ще настроите биологичния си часовник и ще спестите време от заспиването и от събуждането.

Ако например сте CEO на голяма компания и всеки ден трябва да ставате в 5 часа сутринта, но знаете, че тялото ви се нуждае от 8 часа сън, съобразете режима си с това. Научете се да си лягате точно в 23 и да ставате точно в 5. Това невинаги е лесна задача, но е много важно.

Каква е тайната на краткия сън, която много успешни хора използват?

Във всички изследвания на съня и поведението на лидерите, ще видите забележка, че информацията може да не е съвсем точна. Повечето хора не заспиват в минутата, в която положат глава на възглавницата. Затова може да сте си легнали в 23:30 и да сте станали в 7:30, но да сте спали само 7 часа, защото дълго сте се въртели в леглото.

Неточности има и при тези, които казват, че 4 часа са им достатъчни, за да са напълно бодри. Всъщност много от тези хора, макар наистина да спят по 4-5 часа на нощ, редовно подремват и през деня. И това е техника, позната от векове, която може да ви помогне да си почивате, дори когато графикът ви не позволява да лягате и да ставате в един и същ час.

Много хора си представят тялото като батерията на телефона, която пада през деня и през нощта се включва в зарядното. Колкото по-дълго спим, мислят си те, толкова по-дълго ще стоим будни. Тялото обаче не работи така. За разлика от телефона, който на 50% батерия работи толкова добре, колкото и на 100%, умората у човека се натрупва и забавя работата на мозъка.

Едно 4-часово спане през нощта и още едно от два часа, по-късно през деня, ще ви помогне да сте по-отпочинали, отколкото ако спите без прекъсване 6 часа през нощта. Много хора на ръководна длъжност използват това, като са свикнали да заспиват бързо и лесно и понякога дремват за 15-20 минути в офиса.

В крайна сметка се оказва, че няма точна формула, която да изчислява от колко сън се нуждае успешният CEO. Това, което го прави успешен, е способността му да управлява времето си за сън, както и свободното си време. Да може да приоритизира задълженията си, да не губи излишно време и да знае кога трябва да прави жертви и кога е безсмислено.