Диетичните безалкохолни напитки, които обикновено вместо захар, съдържат изкуствени подсладители, може и да ни се струват по-здравословната алтернатива, но всъщност изобщо не са. И ново проучване доказва точно това.

Според изследване на учени от Шанхай консумацията на повече от два литра диетични напитки или други изкуствено подсладени напитки седмично може да увеличи риска от сърдечни проблеми с цели 20%. До същото, но с по-нисък риск (10%), може да доведе и пиенето на напитки с добавена захар.

Резултатите показват, че хората, които консумират от гореспоменатите напитки, са по-податливи да развият предсърдно мъждене, което се характеризира с неравномерен сърдечен ритъм. Кардиолозите уточняват, че симптомите на това опасно състояние включват умора, задух и сърцебиене.

По думите на специалистите то може да бъде генетично заложено, но има и рискови фактори, за които е добре да знаем. Например на генетиката и възрастта не можем да влияем, но пък можем да се откажем от тютюнопушенето, ако сме пушачи, както и да балансираме храненето си, в случай че наблягаме на нездравословни храни и напитки. Хипертонията, сънната апнея и затлъстяването са сред другите рискови фактори.

За да избегнем риска от предсърдно мъждене, е необходимо да контролираме и кръвното си налягане. Дори и да нямаме проблеми с него обаче, е важно и да се движим редовно, и да се храним правилно.

Тук обаче учените уточняват, че не могат да определят кое е "по-малкото зло" - нискокалоричните газирани напитки, подсладени с изкуствени подсладители, или пък стандартните, които съдържат захар.

За да запазим сърцето си здраво, кардилозите съветват да избягваме храни, които са рискови за холестерола. И изтъкват, че предсърдното мъждене може да бъде наистина опасно, тъй като може да доведе до образуването на кръвни съсиреци, инсулти и други сърдечни усложнения.

Хората на възраст над 65 години са изложени на по-голям риск от гореспоменатите заболявания и затова за тях е дори още по-наложително да водят здравословен начин на живот и да избягват напитките с изкуствени подсладители. Специалистите също така свързват предсърдното мъждене и с по-висок риск от ранна деменция, пише The Guardian.

 

 

Източник: lifestyle.bg