Утре, 8 октомври, отбелязваме Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи. Денят се чества от 1996 г., като традиционно се отбелязва във втората събота на месец октомври.

Тази година мотото на инициативата е „Сподели повече от история. Сподели живот!“, с акцент върху нуждата от повишаване на обществената осведоменост относно донорството и трансплантацията на органи.

В периода от 7 до 16 октомври, като част от Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г., Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор" ще популяризират информация по темата, надграждайки Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!“.

Към 5 октомври, своята трансплантация очакват 901 български граждани. Тази година в страната успешно са реализирани 11 донорски ситуации след настъпила мозъчна смърт. Втори шанс за живот получиха 18 души, нуждаещи се от присаждане на орган. От началото на годината до 5 октомври е извършена 1 трансплантация от жив донор и 17 от трупно донорство.

По данни на Съвета на Европа през 2021 г. в Европа са извършени 36 хиляди органни трансплантации, какъвто е и броят им през 2020 г. Това е с 20% по-малко в сравнение с реализираните през 2019 г. трансплантации. Само за последната година в листите на чакащите за трансплантация са вписани 41 хиляди граждани. През 2021 г. в Европа средно на ден в очакване на трансплантация са умирали 20 пациенти.

По повод Европейския ден на донорството и трансплантацията и в изпълнение на Националната програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията 2019 г. - 2023 г. ИА „Медицински надзор“ организира следните събития:

8 октомври (събота)

На 8 октомври двубоите от Първа професионална лига ще преминат под надслов „Да! За живот!“. Целта е да се повиши осведомеността за значението на донорството на органи за спасяване и подобряване на живота на крайно нуждаещи се пациенти, за които трансплантацията е единствен шанс за живот.

В утрешния ден двубоите между ПФК „Славия“ и ПФК „Септември“ (17:30 ч.) и ПФК „Левски“ и ПФК „Ботев“ Пловдив (20:00 ч.) ще започнат с призив за съпричастност към благородната кауза.

Отново утре, осем общини ще осветят фасадите на свои сгради в зелено – цветът на донорството и трансплантацията.

От 19.15 ч. до 19.45 ч. Община Хасково ще освети в зелено Камбанарията, част от архитектурния ансамбъл на Монумента на Света Богородица с Младенеца. Община Кюстендил ще освети Общинския драматичен театър. Община Добрич ще освети Диагностично-консултативния център-I, а община Бургас – УМБАЛ Бургас. В Силистра ще бъде осветена сградата на общината, в Русе – Пантеонът, а във Велико Търново – крепостта „Царевец“.

Националният дворец на културата в София ще бъде осветен от 19.15 до 20.15 часа.