В рейтинга на американското списание U.S. News & World Report класическата кетонна диета (кето) е на опашката – заема 20-о от 24 места.

Това е богат на мазнини, беден на въглехидрати хранителен план, с който се губи тегло чрез изгаряне на тлъстините.
Целта е бързо да отслабнете, без да чувствате глад. Привържениците на диетата уверяват, че тя повишава настроението, усилва остротата на ума, увеличава енергията.

 

Диетата работи, като вкарва тялото ви в кетоза - метаболитно състояние, което разгражда мастните запаси в тялото. Когато организмът е лишен от достатъчно източници за производство на енергия като глюкоза, той изгаря натрупаните мазнини, за да си я достави. Мазнините се разграждат до вещества, наречени кетони - киселини, които се натрупват в кръвта и напускат тялото чрез урината.
Въпреки че е подобна на други диети с ниско съдържание на въглехидрати като „Аткинс”, кето диетата е по-рестриктивна - с под 20% нетни въглехидрати на ден, което умишлено пренасочва тялото към кетоза.

Придържането към кето диетата може да доведе до бърза загуба на тегло. Неслучайно тази хранителна програма е №1 в категорията бързо сваляне на килограми. Това отчасти се дължи на факта, че хората консумират по-малко калории, без да изпитват глад.
Диетата е приложена за първи път през 1921 г. от американския лекар д-р Ръсел Уайлдър като начин за намаляване на трудни за контролиране пристъпи на епилепсия и гърчове при деца. Класическата версия включва консумация на 90% мазнини, 6% протеини и само 4% въглехидрати. Модифицираната кето диета е по-малко ограничаваща и се смята за по-здравословен вариант. Подобно на оригинала тя принуждава тялото да използва мазнините като основен източник на гориво, което води до бърза загуба на тегло.

 

Диетата работи по следния начин:

Известно е, че въглехидратите са предпочитаният източник на енергия. Черният дроб ги превръща в глюкоза, за да се захранва тялото.

При кето диетата приемът на въглехидрати рязко спада. „Когато няма достатъчно захари, вместо тях за енергия тялото започва да разгражда натрупаните мазнини - обяснява Лолита Карико, диетолог от Лос Анжелис. – Така в скоро време ще започнете да отслабвате, тъй като тялото ви се адаптира към използването на кетони като основен източник на гориво.“

При строгата кето диета основните хранителните вещества се разделят по следния начин:

Мазнини: 60%-70%.

Протеин: 20%-25%.

Въглехидрати: 5% -10%.

През първата седмица може да изпитате последствия от липсата на въглехидрати - мускулни болки, главоболие, умора, умствено замъгляване, глад, запек или диария. С преминаването на диетата към втората и третата седмица ще започнете да се чувствате по-добре и да приемате нормално храненето с ниско съдържание на въглехидрати и високо на мазнини.
До четвъртата седмица очаквайте загуба на тегло, особено ако сте били физически активни.

Храните, които трябва да се

спрат или намалят, са:

Зърнено-житни: пшеница, ечемик, овес, просо, ръж, царевица, ориз.

Бобови: боб, соя, грах, леща, нахут и бакла.

Нишестени зеленчуци: картофи, батат, цвекло, пащърнак.

Сладкиши – торти, бисквити, тестени изделия.

Плодове с високо съдържание на захар: банани, портокали, мандарини, диня, грозде, стафиди, фурми, манго и круши.

Подсладени млека и йогурт

Нискомаслени и диетични продукти

Газирани напитки, фрешове, подсладени сокове, бира

Мед, сиропи (като агаве, меласа, кленов сироп) и захар

Чипсове, крекери, пуканки

Фъстъци

Храните, на които трябва да се наблегне, са:

Месо: червени меса, пържоли, шунка, наденица, бекон, пилешко и пуешко

Мазни риби: сьомга, пъстърва, риба тон, скумрия

Яйца

Масла: кокосово и краве масло, пречистено краве масло Гхи, екстра върджин зехтин

Непреработени сирена - краве, чедър, козе, пармезан, синьо, моцарела

Бадеми, орехи, лешници, ленено семе, тиквени семки и др.

Цяло авокадо или прясно приготвено гуакамоле

Зеленчуци с ниско съдържание на въглехидрати - зелени, листни, праз лук, чушки и др.

Така изглежда едно кето меню:

Закуска: кето кафе – кафе с масло, което засища и дава енергия

Обяд: зелена салата с пилешко, бяло краве сирене и маслини

Вечеря: сьомга с аспержи, приготвени в масло

Има и разновидност на диетата, наречена „мръсна” кето диета. Тя се фокусира по-малко върху здравословното хранене, отколкото обикновената кето диета. Например, вместо да консумира полезни мазнини от авокадо и риба, мръсното кето позволява бекон, хамбургер и други силно преработени храни.
С диетата се отслабва ефективно в краткосрочен план, което се дължи и на отводняване. За трайно сваляне на килограми обаче тя не е доказано по-резултатна от тези с ниско съдържание на мазнини и повече въглехидрати.

Специалистите предупреждават, че кето диета може да бъде потенциално вредна и дори много опасна, особено ако се следва за дълъг период от време. Не я препоръчват за хора с чернодробни и бъбречни заболявания. Диабетиците трябва да се съветват с лекар, въпреки че кето се препоръчва за смъкване на захарта. Те трябва внимателно да следят нивата на кетоните, защото, ако станат твърде високи, може да възникне кетоацидоза и да започнат да тровят тялото.