Дълги опашки се извиха пред лекарските кабинети в Пловдив преди първия учебен ден. Причината са медицинските бележки, които учениците трябва да представят в училище. Повечето учебни заведения изискват в 7-дневен срок децата да занесат лична здравно-профилактична карта с данни за ваксинациите, а малчуганите от детските градина още в първия ден на посещението да имат бележка от личния лекар, че не са били в контакт с инфекциозно болни. Очакванията на джипитата са в следващата седмица суматохата пред кабинетите им да е още по-голяма, въпреки че това е напълно излишно.

„По закон тези бележки трябва да се представят до края на декември, тъй като в тях се отбелязва имунизацията за възрастта. Но повечето училища пресират родителите да ги занесат още на 15 септември”, коментира пред TrafficNews общопрактикуващият лекар д-р Цветомир Мирославов. Той даде пример с децата, родени през октомври и ноември, на които все още не е направена имунизацията. На тях на практика им се налага да представят бележка сега и още една след поставянето на ваксината.

„Бележката за училище е в две части. В едната се отбелязват килограми, височина, гръдна обиколка, зрение, слух. Другата е всъщност еквивалент на зелената бележка, съдържа информация, че дедето няма паразити и не е било в контакт с инфекциозно болни, както и поставените имунизации. Много често изискват и зелена бележка и родителите отново се връщат при нас, което не е необходимо”, посочи д-р Мирославов.