Окончателно - парламентът даде отсрочка на общопрактикуващите лекари да завършат специализация по "Обща медицина". Целта на промените е да не оставят селата без лекари.

Досега в закона беше записано, че до 3 юни всички лични лекари, които се занимават с първична медицинска помощ, трябва да имат такава специалност, в противен случай регистрацията им се заличава.

Сега, с промените в закона, се дава възможност на тези медици, които са започнали специализация, да продължат да практикуват и им се дава срок от 4 години да я завършат.

По данни на Регионалните здравни инспекции над 600, или близо 700 лекарски регистрациии ще бъдат заличени, ако тази отсрочка не беше направена.

Според вносителите, начело с Лъчезар Иванов от ГЕРБ, това щеше да доведе до проблем с достъпа на хората до медицинска помощ.

Общопрактикуващите медици със собствена практика, коята регистрация подлежеше на заличаване до месец, защото все още нямат специалност "Обща медицина", са 568, а тези с групови практики - 105.

"Това са близо 800 хиляди човека, 1 милион, които трябваше да избират друг личен лекар. Тези хора са се доверили на техните лечители и е хубаво да продължат да бъдат лекувани от тях", посочи зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

Вносителите на промените обясниха още, че голяма част от джипитата се затрудняват със специализацията, защото се налага да отсъстват от практиката си, а не могат да намерят заместници. С отсрочката сега ще им се даде възможност да продължат своята работа.

Снимка: БГНЕС