Ваксината на Moderna е безопасна и 95% ефективна, сочат докладите на регулаторите на САЩ, разрешавайки  употребата ѝ за спешно случаи.

Данните на Moderna бяха публикувани от FDA във вторник. В документа от 54 страници се казва, че "няма конкретни опасения за безопасността" и "сериозните нежелани реакции са редки”. Според същия Moderna е „високоефективна“, което предполага, че ваксината скоро може да бъде добавена към арсенала за борба срещу пандемията.

проучването включват нови данни, които предполагат, че ваксината предотвратява асимптоматични инфекции след първата доза. Способността на ваксината да предотвратява асимптоматични инфекции е важна, тъй като тя може да помогне значително да забави разпространението на коронавируса.

Ваксината Moderna изисква температури около -20°С за доставка - подобно на обикновения фризер, докато при Pfizer температурите са близки до -70°C. Това значително улеснява транспортната логистика.

Документът не включва резултати след втората доза обаче.

FDA публикува клиничното проучване на Moderna за 30 000 души, тествали ваксината, заедно със собствения анализ на агенцията.