Област Пловдив достигна епидемични стойности на заболеваемостта от остри респираторни болести. Регионалната здравна инспекция следи темповете на разпространяване в училища и детски градини, лечебни заведения. Очаква се скоро да бъде проведена среща на Оперативния щаб за борба с грип и ОРЗ, която да определи какви мерки ще са необходими.

От началото на седмицата е отчетен ръст в броя на отсъстващи ученици. В момента той е 16 на 100. Все още обаче тази цифра е далеч от нормата, която здравната инспекция определя – 30%. Оттам заявиха, че при преминаване на тази стойност щабът ще обсъди необходимостта от въвеждане на противоепидемични мерки в училищата. 

От Регионално управление на образованието ежедневно правят мониторинг на отсъствията. Оттам допълниха, че в действителност от началото на седмицата се наблюдава ръст на отсъствията. „По предварителна информация тези дни ще се проведе среща и след анализ на разпространението, ще се вземе решение какво да предприемем. Предвид периода – приключване на първия срок, по-добре би било да се премине временно на онлайн обучение, вместо да се излиза в грипна ваканция. Така и учители, и ученици ще имат възможността спокойно да приключат задачите и оформянето на оценките“, заяви началникът на РУО Иванка Киркова.

Непрекъснато следим ситуацията. Натовареността в лечебните заведения също е спокойна. Заетостта на леглата е около 30% от капацитета. Личните лекари споделят, че имаме повишение на пациентите, които преминават през техните практики, но ситуацията е спокойна. Същото се отнася и за аптеките, откъдето докладват, че няма извънредна натовареност или липса на лекарства“, заяви пред TrafficNews началникът на отдел „Противоепидемичен контрол“ към РЗИ-Пловдив д-р Таня Учорджиева.

Тя допълни, че в момента стойностите в Пловдив са над 99 персетила:

Тази стойност е приета за граница, чието преминаване значи навлизане в епидемични стойности. Заболеваемостта обаче много варира при отделните възрастови групи, защото деца от 0-4г. съвсем не са достигнали 99 персентила. Най-високи стойности имаме в групите 5-15г. и 16-29г..Достигната е заболеваемост по данни на НЦЗПБ от 206,2 на 10 000“.

От Регионалната инспекция силно препоръчват използването на лични предпазни средства.

Силно препоръчваме носенето на маски, особено на места, където има струпване на хора – аптеки, коридори на лечебни заведения, градски транспорт и хипермаркети. Спазвайте дистанция и лични хигиена, това са неща, които може да ви предпазят!“, допълни д-р Урочджиева.

Тази седмица нови 60 проби са били изпратени за тестване до националната лаборатория на НЦЗПБ. Резултатите от предните са показали реакция основно към ОРЗ и само две проби на грип.

Бюлетинът за националното разпространение на грип и остри респираторни заболявания сочи, че през втората седмица в Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" са изследвани за грипни вируси и SARS-CoV-2 едновременно 356 клинични проби. Доказани са 57 случая на инфекция с грипен вирус A(H1N1)pdm09, 12 - с грипен вирус A(H3N2), 5 - с грипен вирус B/Victoria и 24 - със SARS-CoV-2. 183 клинични проби на деца и юноши на възраст под 16 год. са изследвани също за осем сезонни негрипни респираторни вируси: респираторно-синцитиален вирус (РСВ), метапневмовирус, парагрипни вируси 1/2/3 тип, риновируси, аденовируси и бокавируси. Доказани са 11 РСВ, 1 парагрипен вирус 2 тип, 1 парагрипен вирус 3 тип, 6 риновируса, 15 аденовируса и 7 бокавируса.