Турски диетолози разкриха ползите от консумация на диня през лятото. Оптималният дневен прием на този плод е 2-3 порции. Подобно на всички плодове и динята съдържа фруктоза. По тази причина болните от диабет следва да не прекаляват с консумацията и могат да си позволят най-много една порция дневно. Поради високото водно съдържание и диуретично действие хората, които имат проблеми с бъбреците, също трябва да внимават.

Динята има високо съдържание на витамин C и фолиева киселина. Витамин C е сред най-мощните антиоксиданти и забавя стареенето, а също и предпазва от заболявания. Червените плодове намаляват възпаленията в организма, а флавоноидите в тях също имат антиоксидантни свойства.

Макар и много от нас да отстраняват динените семки по време на консумация голяма част от полезните вещества се съдържат именно в тях. Ненаситените мастни киселини в семките поддържат кожата хидратирана, гладка, мека и тонизирана. Някои хора дори третират успешно акне и друго проблеми с кожата.

Семките на динята са чудесен източник  на магнезий – в 100 г от тях се съдържа малко над препоръчваната дневна доза. Всички знаем за какво е полезен магнезият -  регулира кръвното налягане, подобрява метаболизма и е полезен при лечението на сърдечно-съдови заболявания.