Младите лекари, които са придобили специалност по държавна поръчка, не са съгласни да работят три години по разпределение.

Задължението да се трудят в лечебно заведение, посочено от министерството на здравеопазването, бе записано в Наредбата за придобиване на медицинска специалност. Ако специализантите откажат, ще трябва да платят обезщетение в размер на изплатената субсидия за целия срок на обучението им – около 50 000 лв.

Днес лекари специализанти и завършващи студенти по медицина, заедно с ръководството на Българския лекарски съюз /БЛС/, се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването Жени Начева, за да предложат изменения в Наредбата. БЛС също не е съгласен със служебното разпределение в посочени от МЗ лечебни заведения. Лекарите са на мнение, че това нарушава свободното право за избор на мястото за специализация. Вместо това те настояват за финансираните от МЗ специализации да бъде обявено къде в страната и за кои специалности има недостиг на кадри. Така всеки специализант ще може да избира дали и с коя болница да сключи договор.

Кандидат-специализантите искат също да знаят къде и при какви условия ще работят след като завършат. Това да се гарантира с предварителното подписване на договор, който да дава яснота на младите медици. Този договор ще бъде и основанието болницата да бъде подпомогната от МЗ, но при ясен регламент.

Друго искане е всяка болница да има възможност да обяви конкурс за специализанти и да наеме на трудов договор необходимата бройка млади лекари по съответните специалности.

За ясно и прозрачно провеждане на конкурсите, като разкриването им от определена болница да става едновременно с уведомление на платформата на МЗ, както и кандидатстването за субсидираните дефицитни специалности от страна на министерството да става по вече унифицирания начин, настояват още медиците.

Всички предложения, направени от БЛС и младите лекари, бяха принципно приети, а зам.-министър Жени Начева пое ангажимент те да бъдат представени на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Тя обеща още Наредбата за придобиване на специалност да бъда коригирана в най-кратки срокове.