От началото на месец април дейността на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина не съществуват. Техните функции бяха поети от Националната здравноосигурителна каса, към която бяха прехвърлени 146 неприключили заявления. Експерти обясниха, че промяна в реда и забавяния няма да има.

Проблеми обаче се появиха и само месец и половина след промяната. Вече има две оплаквания на родители на деца, които чакат своето лечение зад граница.

„Майката е родител на дете, което се лекува по Фонда, преди да се закрие. Бе получила одобрение – от 34 члена на Обществения съвет… и двама външни експерти, назначени с министерска заповед.

Първата от операциите на детето с проблеми в гръбначния стълб е извършена, за другата майката среща изключителни затруднения, след като Фондът премина към НЗОК.

Накарали са майката сама да води кореспонденция с болницата, а тази логистика трябва да бъде осигурена от НЗОК. Обясненията за това от здравната каса били, че случаят на детето е сложен, че идва от Фонда, че служителите им са малко и не могат да се справят. Което е изключително тревожно“, коментира пред БНР председателят на пациентската организация “Заедно с теб” и бивш член на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца Пенка Георгиева.

По думите и майката е била принуждавана да подпише декларация за отказ от финансиране на престоя между двете операции, за да може НЗОК да спести от разходи. освен това майката е предоставила писмо от самото лечебно заведение, че детето не може да пътува до България.

“Първите ми впечатления вчера от разговорите, първоначално със служителите на НЗОК за тези две деца, са, че цари хаос. Дирекциите, които се занимават с децата са три и не могат да ми кажат към коя да се насоча, за да се реши проблемът на детето…

Късно снощи ми се обади Йорданка Пенкова – подуправител на НЗОК, която пое лично ангажимент да се реши въпросът и той бе решен за тези две деца“, каза още председателката на „Заедно с теб“.

Снимка: БГНЕС