Ново проучване от Университета в Глазгоу показа, че вирусите, причиняващи настинки, успешно се конкурират с новия коронавирус и го изхвърлят от дихателната система на човека.

Вирусните причинители на настинка се наричат ​​риновируси и в човешкото тяло, според проучване на шотландски учени, те  преодоляват и блокират репликацията на вируса SARS-CoV-2, който причинява COVID-19.

Счита се, че риновирусите са отговорни за 40 процента от обикновената настинка, което е кратко и безвредно заболяване.

Вирусите се състезават за оцеляване със своите домакини, но някои може да съществуват едновременно с други. Например, аденовирусите могат да споделят къща (човешка клетка) с други вируси.

Но грипните вируси или обикновената настинка са самотни воини. Те атакуват човешката клетка сами и искат да останат сами в нея.

Знаейки това, учените от Университета в Глазгоу са направили копие на дихателната система на човека, която коронавирусът използва, за да влезе в тялото. След това те вкарали двата вируса в репликираната дихателна система и им позволили да атакуват свободно клетките.

Когато двата вируса били освободени едновременно, "риновирусът активира естествен имунен отговор, който блокира репликацията на коронавирус в човешкия дихателен епител", каза ръководителят на изследването Пабло Мурсия. Това означава, че дихателната система е била заразена само с обикновена настинка.

Когато риновирусът бил пуснат с 24-часово предимство, коронавирусът нямал шанс. Дори в обратната ситуация, когато коронавирусът е получил предпочитание при колонизацията, риновирусът пристига по-късно и все още „изхвърля“ SARS-CoV-2 от клетките.

Изводът е прост, SARS-CoV-2 няма шанс за директен сблъсък с риновирус.

"Това означава, че имунният отговор на обикновената, лека настинка може да осигури някаква степен на временна защита срещу коронавируса", каза професор Мурсия.

За съжаление имунният отговор на обикновената настинка отшумява няколко дни след края на болестта и SARS-CoV-2 след това може да атакува тялото.

Въпреки че тези знания могат да се използват за разработване на стратегии срещу COVID-19, шотландски учени отбелязват, че дотогава „ваксинацията е най-добрата защита срещу COVID-19“.