Повечето пациенти с коронавирус развиват антитела, които ги предпазват от повторна инфекция за най-малко шест месеца, според най-новите изследвания.

За проучването са взети кръвни проби от повече от 20 200 британци между юни и ноември 2020 г. Установено е, че 99 процента от тези, които са положителни за коронавирус, са развили антитела за поне три месеца, а половин година по-късно това е случаят при 88 процента.

Около една четвърт от положителните тестове (24 процента) нямат симптоми, докато 40 процента нямат класически симптоми като висока температура, постоянна суха кашлица или загуба на вкус и мирис.

„Все още не можем да сме сигурни как влияе на имунитета, но изследванията показват, че има защита поне шест месеца след инфекцията“, казва Наоми Алън, професор и главен учен в Biobank.

Тя казва, че резултатите от това проучване са в съответствие с резултатите от други проучвания в Обединеното кралство и Исландия и всички показват, че има антитела, които могат да предпазват от повторна инфекция в продължение на няколко месеца, предаде Ройтерс.

Анализът на кръвни проби разкрива, че антителата са се увеличили от 6,6% в началото на проучването до 8,8% в края на проучването.