Учени от Холандия предупреждават за нов щам на туберкулоза, който се предава безсимптомно и се разпространява бързо във Великобритания. Заразените хора може да не кашлят или кихат, тъй като бактерията се разпространява през дихателните пътища. Това съобщава The Mirror, цитира GlasNews.

Учените наричат ​​болестта „най-смъртоносната в света“, която се предава по респираторен път и се разпространява бързо с нарастването на броя на случаите. Изследователите предупреждават, че заразяването с болестта може да е по-лесно, "отколкото сме си представяли".

Заразените хора може да нямат симптоми, но да предават болестта на други

Учени от Холандия твърдят, че хората, които нямат симптоми на заболяването, все още могат да бъдат носители и да го „предават“ на други.

Според изданието, преди това се смяташе, че туберкулозните микроби се предават по време на кашлица, кихане или дори говорене или пеене. Ново проучване обаче установява, че четирима от всеки пет души не се оплакват от подобни симптоми.

Според изследователите това означава, че хората могат да се заразят, като дишат в близост до заразен човек, който няма явни симптоми на заболяването.

Безсимптомността може да причини късно откриване на заболяването

Професорът от Медицинския център на университета в Амстердам Франк Кобеленс казва, че упоритата кашлица често е „входна точка“ за диагностициране, но ако 80% от пациентите с туберкулоза нямат такава, това означава, че диагнозата ще бъде поставена по-късно.

„Може би след като инфекцията вече е била предадена на много други, или изобщо не“, добавя професорът.

Проучването на учените включва данни от повече от 600 000 души в дузина страни в Африка и Азия, сред които пациенти с туберкулоза. Приблизително 82,8% от пациентите не са имали упорита кашлица, а 62,5% изобщо не са имали този симптом.

„Онези, които не са имали кашлица, са имали опасни бактерии в слюнката си и вероятно са били силно заразни“, се казва в статията.

Изданието добавя, че сега професор Кобеленс иска медицинските специалисти да търсят нови диагностични методи, за да избегнат „пропуснатите“ случаи на туберкулоза.

Във Великобритания се е увеличил броят на пациентите с туберкулоза

Здравната агенция на Обединеното кралство съобщава, че броят на случаите на това заболяване се е увеличил от 4380 през 2022 г. на 4850 през 2023 г. Според CBN броят на случаите на туберкулоза в Обединеното кралство вече е над нивата отпреди пандемията и нараства бързо.

"Най-голямо увеличение на случаите се наблюдава в Лондон, Северозападен и Уест Мидландс. Въпреки това имаше увеличение и в Югозападния и Североизточния регион", допълва изданието.

Поради високата издръжливост на туберкулозните бактерии във външната среда е възможно те да се отделят с храчки, да изсъхват и във вид на вторичен аерозол да бъдат вдишани. Друг път на заразяване е от болни от туберкулоза животни и консумацията на заразени месни и млечни продукти.

Около 22% от изложените на продължителен контакт с болен от туберкулоза се заразяват, а 10% от тях развиват заболяването на даден етап от живота си. Белодробната форма на туберкулоза се развива при около 90% от заразените.

В световен мащаб туберкулозата е една от 10-те основни причини за смърт. Всяка година заболяването е причина за смъртта на около 2 милиона души в света като повече от 75% тях са хора на възраст между 15 и 54 години.