„Създали сме организацията, така че карантината да не смущава работата в болницата. Спешно болните пациенти постъпват за лечение. Днес са постъпили няколко”, обясни пред Нова тв директорът на областната болница в Габрово д-р Минко Михов.

„Болните, които трябва да им бъде проведена хемодиализа, са минали по график. Осигурени са им лични предпазни средства. Има създадена програма и достатъчно предпазни средства”, добави той.

Михов разкри подробности за двата открити случая на коронавирус в Габровско.

„Двата случая са различни. Първата пациентка, която е 75-годишна, е постъпила болна в болницата. Лекувана е за пневмония. Доказахме коронавирус, но нищо в нейното състояние не се промени. Сега е по-добре. Всички показатели говорят за отзвучаващо заболяване”, обясни той.

„Втората пациентка е медицинска сестра, която не е болна, но е с положителна проба, която открихме при скрининга. Седем души са изолирани в отделението. Останалите пациенти са близки контакти на първата пациентка”, добави Михов.

„Надяваме се, че правим всичко възможно да ограничим разпространението на вируса. Имаме стратегия, която за момента работи. Няма болни, които до момента да са съмнителни за случай на коронавирус. Имаме готовност да разкрием достатъчно легла”,