Човекът е една от най-големите загадки на природата и въпреки достиженията на съвременната медицина, все още не е изучен напълно. Предлагаме ви подбор от няколко интересни факта за вашето здраве:

1. Тялото ни умее да произвежда аспирин. Консумацията на пресни плодове и зеленчуци помага на организма да произвежда аспирин, което е доказано с опити, проведени от Journal of Agriculture and Food Chemistry. В хода на изследването учените са отрили, че поемането на бензоена киселина, която се съдържа в плодовете и зеленчуците (най-вече в червените боровинки), довежда до изработване в организма на ацетилсалицилова киселина – основно активно вещество в аспирина.

2. Краткият сън е много полезен. Ако си позволявате да дремнете за 20 минути на работното място, това ще подобри концентрацията ви, ще ви зареди с добро настроение и ще повиши трудоспособността ви. Уилям Антъни, един от авторите на книгата „Изкуството да подремваме на работа“ твърди, че един такъв кратък сън може да ви зареди с бодрост за до 6-7 часа. Освен това този режим е полезен и за сърдечно-съдовата система.

3. Ягодите и содата бикарбонат могат да направят зъбите по-бели, чесънът убива гъбичките по краката, а медът помага за облекчаване на махмурлука.

4. Ако си водите дневник на храненето, то опитите ви да свалите излишните килограми ще са два пъти по-ефективни.

5. Редовната гимнастика може да понижи риска от заболяване от рак при жените – но само при липсата на недоспиване.

6. Ако се гледате в огледалото, докато тичате на бягаща пътека, ще получите по-добри резултати.

7. При ходене срещу вятъра, във вода или с тежка раница на гърба ще изгаряте с 50 калории повече, отколкото ако ходите без допълнително натоварване. Освен това хората, използващи крачкомер, по правило изгарят по-ефективно калориите и отслабват по-бързо.

8. Опитен сексолог може да каже много за половия живот на една жена, съдейки само по походката й. Друго проучване в тази насока показва, че мъжете намират за по-привлекателни жените, облечени в червено. По-слабо привличане предизвикват дамите, носещи дрехи в студени цветове – синьо или зелено.

9. Дълго време се смяташе, че апендиксът е ненужен орган. Сега се оказва, че в тази израстък, също като в сейф, се съхраняват полезните бактерии, населяващи стомаха. Ако ви сполети неприятност от рода на разстройство или диария, бактериите отново се заселват в освободилия се стомашно-чревен тракт.

10. Рискът да получите сърдечен удар е по-висок в понеделник, както и в първите три дни, след като лекарите са открили, че страдате от грип или респираторно заболяване, пише woman.bg.