Има народна поговорка, която гласи, че „психичните травми удрят върху стомаха”. По време на определени емоционални състояния като гняв, тревога, страх, вълнение, безпокойство, стрес, нетърпеливо очакване, човек може да почувства някои необичайни усещания в коремната област. Хората често наричат тези стомашно-чревни симптоми, предизвикани от силни емоции, „нервен стомах”. 

Въпреки че е доказано, че в 70% от случаите психичните нарушения играят роля за възникване на подобни проблеми,  "нервен стомах" не е подходящ медицински термин за каквото и да е медицинско състояние.

Етиология

Ясно е, че емоционалният фактор като психични травми, хроничен стрес, отрицателни емоции играят основна роля за синдрома на нервен стомах. Друга честа причина е нарушения в режима на хранене и честата злоупотреба с алкохол.

Интересно наблюдение е т.нар. тахигастрия (увеличаване на перисталтичните вълни от 3 на 8 в мин.), като вместо нормални, се наблюдават ретроградни перисталтични вълни. Синдромът на нервен стомах не се дължи винаги на този феномен, защото той не се наблюдава при всеки случай.

Клиника

Различни признаци и симптоми могат да се разглеждат като нервен стомах. Освен това тези симптоми могат да се дължат на различни психологически и физиологични състояния.

  • Метеоризъм: Прекомерното образуване на газове също може да е характерно за нервния стомах.
  • Оригване: Оригването е акт на изхвърляне на газовете, намиращи се в горната част на храносмилателния тракт, през устата. Прекомерното оригване може да се приеме за симптом на нервен стомах.
  • Подуване на корема: Подуването на корема се отнася до състояние, при което човек има усещане за пълнота или стягане в стомаха. В някои случаи може да се наблюдава и видимо подуване на корема, причинено от натрупване на газове.
  • Промени в апетита: Нервният стомах може да доведе до потискане на апетита.
  • Киселини: Киселините се отнасят до болка и парене в областта на гърдите, която се причинява от рефлукс на киселина от стомаха в хранопровода. В някои случаи киселината може да достигне дори до гърлото и устата. Киселинният рефлукс обикновено отшумява от самосебе си в рамките на няколко часа, но може да бъде хроничен при състояния като гастроезофагеална рефлуксна болест.
  • Коремна болка: В някои случаи на това състояние източникът на коремната болка може да е стомахът.
  • Спазми: Спазми в стомаха или червата могат да се появят и при нервен стомах.
  • Гадене и повръщане: Гаденето и повръщането се наблюдават много често при различни стомашно-чревни разстройства.
  • Промени в активността на червата: Нервният стомах може да се характеризира с промени в активността на червата. Възможно е да се появят диария, запек и промени в желанието за изхождане.

Важно е да се подчертае, че хората реагират различно на емоционални събития. Следователно не при всички ще се наблюдават сходни промени в активността на червата в отговор на емоционални фактори.

Диагноза

Често е трудно да се диагностицира синдромът на нервния стомах: диагноза "нервен стомах" може да се постави, ако стомашните симптоми продължават поне дванадесет седмици в рамките на шестмесечен период без ясни органични причини.

Интересно: Учените са изчислили, че между 10 и 20 процента от населението в индустриализираните страни страда от раздразнен стомах.

Как да се справим с нервния стомах?

Липсват обективни параметри за преценка на терапията. Субективните параметри са несигурни, още повече, че функционалните нарушения на гастроинтестиналния тракт рядко настъпва изолирано. Обикновено лечението е в амбулаторни условия.

При оплаквания, които продължават няколко дни или се повтарят често, е добре да се консултираме със специалист, за да може той да изключи органични нарушения на ранен етап. 

Редно е да се изключи консумацията на алкохол и кофеин, както и тютюнопушенето.

При нервен стомах от съществено значение е психотерапията, доверието на болния в лекаря може да допренесе за премахване на канцерофобията при много от болните.

При всеки болен се налага психотерапия, болният трябва да се убеди в излечимостта на неговото заболяване. При отделни болни се налага консултация с психиатър и лечения с транквилизаториседативи, а при симптоми за депресивен синдром, с антидепресанти.

При болните с оплаквания, подобни на язвено заболяване (с болки на гладно и след нахранване), се препоръчва прием на антиацидни средства. Когато се предполагат нарушения на стомашния мотилитет (тежест, болки, гадене, повръщане и пр.) са показани гастропрокинетични медикаменти.

 Източник: Puls.bg