Симптомите на летния вирус дават над 30 вида различни клинични картини. Това заболяван се характеризира с повишена температура, главоболие, запушен вос, кашлица и разстройство. Най-често тези симптоми са съчетани и с проблеми на дихателната система и червата, защото вирусът засяга тънките черва. Избягвайте сладолед на плажа, тъй като леденото изкушение се оказва добро място за разпространение на вирусите. Тези съвети даде акад. Ангел Гълъбов, председател на Българското микробиологично дружество.

Ентеровирусните инфекции са преди всичко вируси на мръсните ръце, тъй като заразата се разпространява най-вече по този начин. Ако настъпят тежки усложнения, вирусът може да премине в кръвта и малко по-късно, в интервал от 2 до 3 седмици, да порази някои органи, като мозъчната обвивка, например, и да предизвика асептичен, небактериален менингит. Може да даде поражения на сърцето като миокардит, перикардит, както и да порази междуребрената мускулатура. Може да порази и клетките, които произвеждат инсулин в задстомашната жлеза, предупреждава вирусологът в zdrave.to.

Добре е да спазвате хигиена, да миете ръцете си с топла вода и сапун, да подбирате храната, която консумирате, условията, при които тя е приготвена, начин и време на съхранение след закупуването й, количеството, комбинацията със слънчевите бани, евентуално с алкохолна консумация. Когато става въпрос за деца, да се полагат усилия за съхраняване на имунитета им, да не бъдат прегряти, обясни още специалистът.

Антибиотиците не само не помагат при подобен тип проблеми, но и влошават състоянието на стомашно-чревната флора, което забавя възстановяването. Веднъж попаднал в организма, вирусът е неконтролируем, а пораженията - непредсказуеми. Единственото лечение е чрез симптоматични средства - за облекчаване на болките в гърлото, срещу високата температура и разстройството, а също се приемат повече течности срещу обезводняването. Но като цяло няма ваксина срещу тези вируси. На антибиотиците може да се разчита при наличието на по-сериозна чревна инфекция, обясни още акад. Гълъбов.

Добрата новина е, че при преболедуване се получава дълготраен имунитет, макар че ентеровирусите са твърде много и трудно се осигурява защита срещу всеки отделен, уточнява вирусологът. Той предупреди и за опасностите, които крият ухапванията от комари. В горещите летни нощи комари са изключително досадни за почиващите, но и опасни - ухапване от комар може да ни зарази с треска. Но успокоително е, че това са леки инфекции, които са рядък феномен, и то при изключителна жега, на която станахме свидетели през изминалия и този месец.

Ако е необходимо, потърсете медицинска помощ - навременните действия предпазват от усложнения. Отначало заразяването с летните вируси започва като хранително разстройство с висока температура, понякога с втрисане. Обикновено се свързва с някакъв вид храна, но има случаи, когато храната няма връзка със заболяването. Вие знаете, че когато има такива явления като разстройство, комбинирано с температура и втрисане, обикновено мислим за хранително отравяне и за вирусно заболяване. Но може да бъде и микробно заболяване. Много е важно да се сложи правилна диагноза, защото лечението се различава при хранително отравяне, при вирусно и при микробно отравяне. При микробно отравяне трябва да се дадат подходящи антибиотици, ако е вирусно, картината може да се овладее само с течности и с подходящ режим и захранване.

Когато става дума за летни вируси, най-важното е превенцията. Не чакайте кошмарът на стомашно-чревните проблеми да ви порази, за да вземете мерки. Вместо това още при пристигането си на морския бряг изключете напълно консумацията на чешмяна вода, в това число айран, лед в напитките и таратор, които също съдържат вода от чешмата. Достатъчно е дори минимално количество замърсена вода, за да се стигне до инфекция.

Не консумирайте храна от съмнителни източници и спазвайте стриктна хигиена - миене на ръцете възможно най-често, използване на антибактериални разтвори за ръце и др. Друга важна стъпка е приемът на пробиотици. Приемайте пробиотици още при тръгването си с предпазна цел и ги приемайте през цялата ваканция. Съществуват варианти както за възрастни, така и за деца.