Люспата на ядката на авокадото, която обикновено изхвърляме, съдържа ценни съединения, които предпазват от рак и натрупване на мазнини по кръвоносните съдове и могат да се използват за лечение на тежки болести, пише PhysOrg.

"Може да се окаже, че люспите на ядката, смятана досега за отпадъчен продукт, е истинско съкровище заради медицинските съединения в нея, които могат да служат за лечение на рак, сърдечносъдови и други болести“, каза Дебашиш Бандиопадиай от екипа на университета на Тексас, цитиран от "Дарик". „Резултатите ни показват също, че люспите са потенциален източник на химикали за пластмаса и други промишлени продукти".

Учените са стрили люспите от 300 ядки на авокадо и са получили от тях олио и восък. Лабораторните експерименти са показали, че олиото съдържа 116 съединения, а восъкът - 16. Повечето от тях не са характерни за самата семка. Сред ключовите съединения са хептакозан, който пречи на развитието на туморите, додеканолова киселина, която увеличава "добрия" холестерол, доконазол, който се използва в антивирусните лекарства.