Директори на болници в Старозагорска област са изразили притеснение от недостига на лични предпазни средства за медицинския персонал. Не достигат най-вече специалните маски за лице с филтър. Това е станало известно на заседание на Областния медицински съвет в Стара Загора, съобщават от пресцентъра на областната администрация.

Директорите на болници са докладвали за предприетите мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Проф. Йовчо Йовчев, директор на Университетската болница "Проф. д-р Ст. Киркович", е заявил, че болницата разполага с 200 индивидуални облекла за медицинския персонал, 1000 маски и достатъчен брой предпазни очила, калцуни и др. индивидуални средства за защита, предава "24 часа".

В момента в Инфекциозната клиника има 25 пациенти под наблюдение. Утре в лабораторията към болницата се очаква да пристигнат седем проби от Ямбол, се посочва в съобщението. Д-р Кети Маналова, директор на болницата в Казанлък, е информирала, че утре към лабораторията в Стара Загора ще бъдат изпратени 10-12 проби от деца, които в момента са хоспитализирани в болницата.

Досега няма положителни проби на изследвани за коронавирус в Университетската болница в Стара Загора. Представителите на ОД на МВР са съобщили, че за работещите на терен полицаи са осигурени предпазни средства. Извършват се проверки на хората, които са под карантина, и чиито имена са изпратени по списък в дирекцията. Проф. Йовчев е обяснил, че лабораторията към болницата разполага в момента с 50 теста. На склад има още 50, а при нужда могат да бъдат доставени още 200. До този момент в старозагорската лаборатория са извършени 35 теста, всичките са отрицателни.

На заседанието, по предложение на кметовете на общините, Областният медицински съвет е взел решение да бъдат прекратени временно приемните дни в институциите. Служителите в администрациите, които работят с граждани, ще бъдат снабдени с лични предпазни средства.