Чуждестранните диетолози наричат ​​цвеклото суперхрана, която помага за регулиране на кръвното налягане.

Както обясниха експертите, зеленчукът съдържа полезни нитрати, които вътре в артериите се превръщат в азотен оксид. Последното спомага за понижаване на кръвното налягане и подобряване на кръвообращението. В резултат на това намалява риска от инфаркт и инсулт.

В допълнение, азотният оксид стимулира притока на кръв към мозъка. За това се препоръчва да се пие концентриран сок от цвекло.

Цвеклото също допринася за борбата на организма с възпалителния процес.

В зеленчука има беталайн - пигмент, който осигурява цвекло с наситен червено-лилав цвят. Той помага за защита на различни органи от възпаление, което може да предизвика сърдечни заболявания, онкология, болест на Алцхаймер и т.н., казаха експерти.

Препоръчва се сурово цвекло. Например, може да се добави към салата заедно с билки, сирене и орехи. Повече опции са коктейли или чипс от естествено цвекло.