Температурите падат, времето е все по-мрачно и студено. Липсата на слънчева светлина тласка психиката към меланхолия.

„За тази психична реакция на мрачното време има обяснение. Липсва активаторът на серотонин - слънчевата светлина. Като резултат нивото на веществото на настроението започва да се колебае. Дефицитът на серотонин пък е една от основните причини за депресия”, обяснява психиатърът д-р Веселин Герев.

И посочва, че за да се стигне до едно депресивно състояние, е необходима констелация от фактори. Най-застрашени са хората в перманентен стрес, както и тези, при които състоянието е било колебливо тази пролет, а през лятото се е закрепило. За тях тази седмица ще е маркирана от меланхолия, а ако не се вземат навреме мерки, може след месец-два да  се стигне до депресия.

Симптомите са понижено настроение, негативни мисли, загуба на енергия и отпадналост, нарушения в съня, теглото и апетита, желание за усамотение.

„Естествено хората в меланхолия могат сами да си помогнат, като побутнат нивото на серотонин нагоре”, обяснява специалистът.

Най-лесният начин за това е излагането на слънчеви лъчи във всеки възможен момент или прием на готов серотонин под формата на таблетки. Ако това не помага обаче, съветът е да се потърси помощ от специалист, тъй като депресивното състояние не минава от само себе си.