Есента дойде, а с нея и рискът от настинка дебне всеки около нас. В метрото и градския транспорт вече има кихащи и кашлящи, които много лесно могат да ни заразят, особено ако имунитетът ни е по-слаб.

Лекарите съветват, ако усетите отпадналост, болки в гърлото, кашляте и кихате, да си останете вкъщи и да пиете много течности. В случай че сте здрави, трябва да вземете предпазни мерки, пише Tialoto.bg.

Има няколко вредни навика, които мнозина правят по това време. Без да осъзнават, те могат да ги разболеят. Ето кои са те:

Студен душ и излизане навън

Може би много от вас са на принципа, че по-студеният душ сутрин е един от начините за лесно разсънване и освежаване. Няма спор в това, но при понижаване на температурите не бива да се къпете с толкова хладка вода. Освен това, не е препоръчително да вземете душ и да излезете веднага, с мокра или полуизсушена коса. Вятърът навън и по-тънките дрехи на вас могат да ви изиграят лоша шега и да си докарате настинка.

Тънки дрехи

Като заговорихме за дрехи, трябва да се има предвид, че навличането с прекалено много дрехи, е предпоставка за изпотяване и настинка. Носенето на прекалено тънки или дрехи, които не са за сезон като есента, също могат да са причина за хващането на някой вирус. Най-добрият вариант е през есента, когато ту вали, ту грее слънце или духа вятър, да сте облечени с блузка/тениска или сако/суитшърт, тоест да имате една връхна дреха, която може да свалите през деня, когато е топло и да я сложите, когато захладнее.

Прекаляване с лекарства

Когато усетите, че ви е лошо, когато кашляте или носът ви тече, не правете грешката да си предписвате сами лекарства. Най-лесното е да отидете в аптеката и да си купите нещо, от което сте доволни, но въпросният медикамент може да не ви подейства добре при всеки случай. Ако все пак неразположението ви е леко, може да вземете ударно нещо, с което да предотвратите настинка, но когато симптомите са по-тежки, задължително се консултирайте с лекар. В противен случай може да си причините усложнения заради неправилното използване на лекарства, които сте взели на своя глава.

Гледане на телевизия до късно

Ако усещате умора или пък ви боли леко гърлото, направете си чай преди лягане, но не го пийте до 01-02 през нощта. Имунната ви система се нуждае от време за почивка и сънят е онова, което ви трябва повече от всичко, за да не се разболеете.

Гледането на телевизия до късно нощес не само изморява очите, а и напряга още повече тялото, което бива атакувано от грипа. То се нуждае от повече почивка, за да има защитни сили.

Закриване на устата с длан при кихане

Дали кихаме или кашляме, ние инстинктивно закриваме устата си с длан. Това, от една страна, е добре, защото може да предпази околните, но от друга, е предпоставка за размножаването на повече бактерии. Ръката ни може да е мръсна и по нея да има микроорганизми, които да попаднат в гърлото, от друга страна тя разнася други по повърхностите, до които се докосне. Ето защо хигиената на ръцете е много важна.

Ако сте болни, носете маска. В случай, че кашляте, винаги имайте подръка кърпичка, с която да закриете устата си.

Тютюнопушене

Цигареният дим уврежда белите дробове. Затова пушачите са по-предразположени към вируси и настинки. Димът може да възпали белите дробове и да влоши кашлицата.