Д-р Кристина Босетти, ръководител на отделението за ракова епидемиология в Центъра за рак в Института Марио Негри в Милано, описа резултатите от последните проучвания, които установяват, че приемането на една или две таблетки аспирин седмично е свързано с намален риск от развитие на няколко вида рак на храносмилателния тракт. Включително рак на черния дроб и панкреаса.

Съобщава се, че до момента е извършен най-големият и най-всеобхватен анализ на връзката между аспирина и рака на храносмилателния тракт, по време на който са проучени 113 проучвания. Работата демонстрира намаляване на риска от развитие на онкология в резултат на редовното прилагане на лекарството до 38%.

- Доза аспирин от 75 до 100 mg на ден е свързана с 10-процентно намаляване на риска от рак. С увеличаването на дозите рискът от рак намалява още повече. Големите дози аспирин обаче увеличават вероятността от стомашно кървене, предупреди Кристина Босетти.

Лекарят добави, че приемането на аспирин за профилактика на рак на червата или други видове онкология трябва да се извършва само след консултация с лекар, тъй като само професионалист може да оцени индивидуалните рискове на индивида.